Aňa Geislerová (31) jako hubatá Dišperanda z Hrátek s čertem, Martha Issová (27) v kostýmu ukňourané Zpěvanky z Byl jednou jeden král a Linda Rybová jako něžná Slavěna z Prince Bajaji.

Fotogalerie
6 fotografií

Právě tak populární herečky zapózovaly pro připravovanou výstavu Jak se oblékají pohádky. Původní kostýmy z těch nejslavnějších českých pohádek, které jsou součástí českého kulturního dědictví, budou vystaveny od 27. listopadu do 30. prosince ve Strahovském klášteře.

Jako nejstarší kostým tu budou k vidění např. šaty Pyšné princezny z roku 1952 či slavné Popelčiny šaty nebo kostým z pohádky Princ a Večernice. A jak Blesku prozradila Martha Issová, navléci se do původních kostýmu slavných českých hvězd z 50. let nebylo vůbec jednoduché.

"Myslím, že všechny jsme poměrně štíhlé, ale do těch šatů jsme se sotva narvaly. Ty herečky musely být anorektičky!" směje se Martha Issová.

Zpěvanka z Byl jednou jeden král (1954)
Martha Issová (27) - Stella Májová (85)
Martha Issová byla zřejmě nejvíc potěšená, že ji autoři výstavy vybrali právě pro kostým Zpěvanky. "To je nezapomenutelná postava. Já obecně mám radši takový ty pipiny než klaďasky," směje se Issová, jejíž nejoblíbenější filmovou pohádkou jsou Tři veteráni.

Slavěna z Prince Bajaji (1971)
Linda Rybová (33) - Magda Vášáryová (60)
Stejně jako Martha Issová i Linda Rybová prý měla problém vejít se do kostýmu Magdy Vášáryové. "Přeci jen to točila jako mladičká dívka," přiznává maminka tří dětí, která si podle svých slov život bez pohádek neumí představit a právě Bajaja patří k těm nejoblíbenějším.

Dišperanda z Hrátky s čertem (1957)
Anna Geislerová (31) - Alena Vránová (76)
Ačkoli je Anna Geislerová považována za jednu z nejpůvabnějších českých hereček, role princezen se jí zatím vyhýbaly. I proto zřejmě měla během focení největší problém sžít se s rolí Dišperandy. Film Hrátky s čertem si prý moc dobře nepamatuje, kostým Aleny Vránové jí však padl jako ulitý.