I když byl hluboce zamilovaný, neuměl ženám vyznávat lásku. Tak vzpomíná na složité a mnohdy bolestné "srdeční záležitosti" populární herec Josef Dvořák. Jak spolu vycházejí jeho exmanželky? A jaký má vztah ke svým čtyřem dcerám? Nedělní Blesk přináší ukázky z jeho autobiografi cké knihy Netahej čerta za fousy.

Tragická láska Alenka

Přítelkyně Alenka zemřela tragicky
Autor: David Malík

"Prožili jsme spolu řadu krásných dnů, rozuměli jsme si, napadaly nás stejné myšlenky. Ač byla o deset let mladší, shodli jsme se ve všem. I když náš vztah nebyl jednoduchý a musel překonávat neustálé odloučení. Já hrál v Praze, ona studovala v Brně... Večery jsme trávili po známých a ve vinárnách a plánovali jsme si společnou budoucnost. Jenomže Alenka zemřela při banální autonehodě. Šla nakoupit a vběhla na ulici v okamžiku, kdy se tam předjížděla dvě auta. To jedno ji mělo na svědomí. Bylo jí teprve dvaadvacet let a já na ni nikdy nezapomněl."


O vyznávání lásky

"Byl jsem odjakživa plachý. Tak plachý, že jsem vůbec nedovedl vyznat lásku, a to mi vydrželo vlastně celý život. Dneska už bych vyznání lásky asi nějak dohromady dal, ale zase mi připadá trapné soukat ze sebe slova, bez nichž by se skutečná láska měla obejít. Ta prostě je a slova jsou navíc. Kdoví, proč jsem vlastně tak plachý. Byl jsem neuvěřitelně krásné dítě a říká se, že krásní lidé jsou sebevědomí a nemají k plachosti důvod. Jenomže já jsem z té krásy rychle vyrostl. Rok od roku jsem byl šerednější a mám pocit, že tenhle proces se ještě pořád nezastavil."

Sny plné žen

"Žen v mém životě byla spousta, nekonečná řada. Všechny byly krásné, všechny mě chtěly, ale většina z nich existovala jenom v mých snech. S mými reálnými láskami jsem tak velké štěstí neprožíval, i když jsem byl zamilovaný permanentně už od mateřské školky... Maminka se sestrou bezpečně věděly, kdy jsem zamilovaný. Maminka se vždycky jen zeptala, která to je. »Jak to, mami, můžeš poznat?« divil jsem se. »To je jednoduchý, Pepíčku. Vždycky se začneš mejt, chceš čistý tričko a začneš přestavovat byt, abys měl se svou vyvolenou vlastní pokoj«."


První paní Dvořáková

Svatba s první ženou Arnoštku
Autor: David Malík

"Měl jsem za sebou vojnu, bylo mi jednadvacet let a byl nejvyšší čas vkročit do dospělého života. Jen jsem se tak rozhodl, padla mi do oka krásná Arnoštka, která mě nadchla tím, že moje city opětovala. Všichni mi ji záviděli a já byl u vytržení, že mě chce. Aby si to snad nerozmyslela, rychle jsem ji požádal o ruku...Ono je to vlastně docela jednoduché najít ženu svého života, říkal jsem si, a Arnoštka mi taková připadala... Narodila se nám dcera Monika... a přišel rozvod. Byla to asi moje vina, protože jsem nikdy nedokázal dát přednost rodině před divadlem."

Druhá a třetí žena

Paní Zuzanu si bral herec hned dvakrát
Autor: David Malík

Se svou druhou a třetí ženou Zuzanou jsem se seznámil v době, kdy jsem začal hrát v Divadle Ateliér... Brali jsme se z lásky, brzy jsme měli malou Zuzanku, pak jsme se rozvedli a po čase zase vzali. Bydleli jsme v Praze, kde jsme si nechali postavit byt. I když jsme byli rozvedení, žili jsme v přátelských vztazích, jezdili jsme společně na dovolenou a starali se o Zuzanku."

Poslední žena Jája

Jáju si Josef vzal po osmi letech vztahu
Autor: David Malík

"Chodili jsme spolu osm let a v roce 1991 jsme měli svatbu. Brali jsme se na Vyšehradě. Bylo to v pátek, v červnu. A tahle svatba byla úplně jiná než všechny předcházející... Ani tentokrát však neproběhlo všechno hladce. I když jsme oba svatební mazáci, ani jeden z nás neměl občanský průkaz. Oba jsme ho zapomněli v autě. Jájin vůz stál před obřadní síní, ale ten můj byl v servisu, kde v tu dobu už měli zavřeno. Ale oženili mě, dobře to dopadlo."


O čtyřech dcerách

"Všechny holky mám rád, i když jsem třeba nebyl vždy takovým otcem, jakého by si zasloužily. Určitě by bývaly potřebovaly, abych jim věnoval víc času. Já si ale myslím, že neméně důležité jako čas je vědomí, že za mnou mohou kdykoliv přijít a že vždycky budu stát při nich."