Na tuto oslavu 80 let existence soubor pozval jako jediného zahraničního hosta právě Gotta a saxofonistu Felixe Slováčka.

"Je to velice prestižní sál, je to něco (v Moskvě) jako Carnegie Hall v New Yorku," řekl ČTK Gott. "Byl to báječný koncert. Co může být hezčí pocit, než že jsem směl s nimi zpívat," dodal.

 

Karel Gott v Moskvě
Autor: ČTK

Alexandrovci začali se svým klasickým repertoárem, lidovými a vojenskými písněmi, které prokládali tancem, včetně kozáčka v námořnickém podání. Po přestávce soubor předvedl, že zvládá operní árie i lehčí žánry a dokonce blues. Nakonec došlo i na Gottův velký hit Lady Karneval.

Karel Gott v Moskvě
Autor: ČTK

Ještě před koncertem se Gott ČTK svěřil, že při společném zpěvu se slavným souborem dostává až "husí kůži". Na Alexandrovcích se mu zamlouvá, že "udržují svou identitu, která vychází z upřímné lidové hudby v kombinaci se silou vojenského souboru".

"Nikdy jsem to nebral jako něco politického. Je to prostě identita národa. Udržují si ji i Italové, Francouzi, Angličané. Máme ji i my Češi," poznamenal. "Je tu naporcována síla tradičního ruského souboru s ruskou romantikou. Celé je to ještě velmi profesionální show. Dokážou vše zabalit do nádherného programu. Kromě zpěvu a instrumentace obdivuji i tanec, který mi úplně bere dech," dodal.

Gott koncertuje v Rusku už od roku 1962. O jeho popularitě svědčí i to, že jeho prvního "ruského" alba z roku 1975 se prodalo pět milionů kusů. "Teprve nedávno mi dali zlatou desku. Dříve se to jako oslava trhu nesmělo. Roztomilé," poznamenal.


Po rozpadu Sovětského svazu následovala delší přestávka až do roku 2000, kdy si více než dvouhodinový koncert českého umělce v Kremlu přišlo poslechnout 6700 fanoušků, kteří sál zcela zaplnili. Od té doby zavítal do Ruska ještě třikrát.

"Na 75. výročí Alexandrova souboru jsem byl pozván jako jediný zahraniční host a letos, na 80. výročí opět jako jediný zahraniční host. Toho si velice vážím, je to velká pocta," řekl.

Dnes večer byl hlavní hvězdou večera samozřejmě soubor slavící své jubileum. "Moc toho ode mne neuslyšíte," zažertoval Gott. Nicméně publiku nakonec zazpíval anglicky, česky i rusky - hollywoodský song Be My Love, Lady Karneval a na závěr Kaťušu.

"Mají velmi krásně zaranžovaný slavný song Be My Love (Buď mou láskou), který je pro tenora naprostou lahůdkou. Tady je to naprosto megalahůdka. Když sbor ode mne převezme melodii, tak už teď mám úplně husí kůži a nádherný pocit. Už jen z toho, jak se těším, že si to s nimi večer zazpívám," podotkl Gott před vystoupením. Tradiční instrumentalizace byla v podání Alexandrovců obohacena ještě o ruské balalajky a harmoniky.


V Moskvě, kde je od čtvrtka, se Gott stihl podívat "zblízka i zpovzdálí" na díla francouzských impresionistů v Puškinově galerii a také na výstavu německých impresionistů. A v moskevských ulicích ho zaujaly i Rusky.

"Jezdili jsme sem 30 let a tolik krásných dívek jsme (dříve) nikdy neviděli. Až se nám tehdy zdálo, že lidé splývali v takový šedý dav," zavzpomínal. Teď se však i Rusko otevřelo světu a Rusky získaly příležitost být tolik sexy, jak si jen přejí: "Člověk se najednou nestačí divit, kolik je tu krásných žen."