Co je dražba nemovitosti?

Dražba je veřejné jednání, které má za cíl prodej nemovitosti. Ta se prodá tomu, kdo nabídne nejvyšší částku. Předchází jí návrh navrhovatele, kterým bývá nejčastěji vlastník nemovitosti nebo dražební věřitel. Dražba může probíhat v dražební místnosti, nebo online. Předmětem dražby samozřejmě mohou být i pozemky, nebytové prostory nebo garáže. Nejčastěji se draží nemovitosti, které spadly do exekuce, ale výjimkou nejsou ani dražby majetku státu nebo nemovitostí, které nemají žádného dědice.

Ročně se v Česku koná zhruba 20 tisíc dražeb a aukcí nemovitostí a zájem o dražby neustále roste. Potvrzuje to i exekutorská komora, která uvedla, že počet dražebníků, kteří se dražeb účastní, stoupl za posledních 6 měsíců o pětinu.

Jak dražba nemovitosti probíhá

Zajímá vás, jak taková dražba nemovitostí probíhá? Vezmeme to hezky popořadě a dražbu nemovitosti si představíme z pohledu účastníka. Nutno ale podotknout, že průběh dražby a podmínky účasti se u každé společnosti trochu liší.

1. Najdete si nemovitost, která se bude dražit.

2. Projevíte zájem a doložíte svou totožnost občanským průkazem.

3. Složíte jistotu, která většinou tvoří 10 až 30 % z ceny nemovitosti.

4. Ve stanoveném dni a čase se dostavíte na místo konání dražby (pokud není online).

5. Získáte své číslo, pod kterým budete přihazovat. Příhozy probíhají zvednutím ruky s vaším číslem.

6. Jakmile licitátor třikrát odklepne vaši nabídku, nemovitost jste vydražili.

7. Dražebník se na vás obrátí s dotazem, jak budete nemovitost financovat, a získáte informace o tom, do kdy a kam poslat finální částku. I dražené nemovitosti je možné financovat hypotékou.

8. Po zaplacení je nemovitost přepsána na katastru na nového majitele, tedy na vás. Na přepis nemovitosti má katastr nemovitostí 30 dní.

Slovníček pojmů, které se vám při dražbě budou hodit

Dražební vyhláška: Tou dává dražebník vědět, že se koná konkrétní dražba. Jde o dokument, který musí obsahovat místo, datum, čas a zahájení dražby. A také, co je dokladem o složení dražební jistoty, její výši a způsob vrácení.

Centrální adresa: Je informační systém o dražbách a ostatních nabídkách, ve kterém najdete zveřejněné dražební vyhlášky a informace o připravovaných i proběhlých dražbách. Na Centrální adrese najdete také informace o dražebních společnostech.

Dražební jistota: Jedná se o částku, která slouží k zajištění budoucích závazků účastníků dražby. Dražební jistota je podmínkou pro účast na dražbě. V případě, že vydražitel nemovitost zakoupí, dražební jistota se započítává do celkové ceny nemovitosti. Pokud účastník dražby odchází s prázdnou, dražební jistota se mu vrací. 

Navrhovatel: Je buď vlastník nemovitosti, zástavní věřitel, nebo osoba, která má oprávnění s předmětem dražby nakládat. Na samotné dražbě se aktivně nepodílí, jedná za něj licitátor.

Licitátor: Je člověk, který celou dražbu řídí a zahajuje ji tzv. vyvoláním. Licitátor také udělí příklep účastníkovi dražby, který dal nejvyšší nabídku.

Proč si koupit nemovitost v dražbě

Jistě jste už postřehli, že ceny nemovitostí podle dat Eurostatu v Česku vzrostly meziročně v průměru o 14,5 %. Stejně tak roste ale i inflace, která je aktuálně na 9,9 %. Nemusíme vám napovídat, že investice do nemovitostí se tak stávají ideální možností, jak ochránit své úspory před znehodnocením. A jelikož trh nemovitostí zaznamenává větší poptávku než nabídku, dražby nemovitostí jsou jednou z dalších možností, jak získat tu pravou.

Pokud nemáte dostatek financí na celou nemovitost, můžete se zaměřit na dražby podílů na nemovitostech. Podle toho, jaký podíl získáte, budete moci rozhodovat o tom, co s nemovitostí bude, případně jak vysoký bude nájem. Na dražby podílů na nemovitostech se zaměřuje například investiční společnost MI Estate. Prohlédněte si jejich připravované dražby.