Nápad vytvořit domek Kasita (název je odvozen ze španělského casita, což znamená malý dům), vznikl v roce 2014, když se profesor Jeff Wilson v americkém Austinu ubytoval na rok v domku o velikosti 10x10 metrů s cílem prozkoumat potenciál mini bydlení.

O čtyři roky později přišel s odpovědí: 107 m2 velkým příbytkem s kovovou konstrukcí a výrazným prosklením, který uvnitř ukrývá minimalistický interiér plný špičkových technologií.

Kasita pracuje s celkem 60 chytrými spotřebiči, které je možné ovládat hlasem. Najdete tu chytrý zvonek a kameru od Doorbird, chytrý termostat a detektory kouře od Nest, stmívání od Lutronu a reproduktory od firmy Sonos, obří plochou televizi a mnoho dalších. Vše dohromady vytváří unikátní atmosféru, přesně podle nálady a potřeb obyvatel. Zároveň je koncipována jako pasivní dům a výrazně šetří náklady na vytápění i celkovou spotřebu energií a vody.

Vedle moderních technologií je Kasita zajímavá i z jiného důvodu. Jednotlivé moduly je možné propojovat a skládat na sebe, takže z nich lze vytvořit ucelený komplex.

Podobných projektů existuje celá řada. Některé mini domy se mohou skládat prakticky samy během deseti minut, jiné je třeba na pozemek odvézt.

Mini bydlení budoucnosti Kasita je plné moderních technologií
Autor: Kasita

Na výrobu mikro domů se zaměřují i firmy v Česku. Není bez zajímavosti, že se svými projekty Air House a Sokratův dům uspěli v i tuzemští studenti ČVUT. Z modulové konstrukce podle návrhu mladých brněnských architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa byl postaven také Český pavilon na Expo 2015 v Miláně.

Mini bydlení budoucnosti Kasita je plné moderních technologií
Autor: Kasita