Primárně byste si měli ujasnit, jaké máte prostorové možnosti. Přirozeně je nejlepší slunný, otevřený prostor, bazén ovšem nemusí nutně dominovat středu zahrady. Vyhnout byste se naopak měli stinným místům pod stromem – do bazénu pak bude padat listí a další nečistoty, což vám zkomplikuje pravidelné čištění. Jakmile pro bazén najdete vhodné místo, můžete začít řešit typ a velikost bazénu.

Nadzemní bazény coby levná alternativa

Nadzemní bazény jsou ideální variantou pro lidi, kteří chtějí mít na zahradě něco víc než jen dětský nafukovací bazének, zároveň jim ale nejde o plnohodnotné plavání, jako spíše o občasné smočení. V takovém případě je ideální volbou bazén s nafukovacím prstencem či nadzemní bazén s pevnou konstrukcí.

Mezi hlavní výhody nadzemních bazénů je jejich cenová dostupnost v porovnání s bazény zapuštěnými. Plnohodnotný bazén si můžete pořídit už za několik málo tisíc. Kromě příznivé ceny pak nadzemním bazénům do karet hraje jejich snadná montáž. U bazénu s nafukovacím prstencem stačí kompresorem prstenec nafouknout, stěny se samy zvednou a vy můžete klasickou zahradní hadicí začít napouštět vodu. U nadzemního bazénu s pevnou konstrukcí by vám měl prodejce poskytnout montáž i instruktáž, jak o bazén nejlépe pečovat. U přípravy terénu stačí pouze srovnat plochu, na které má bazén stát (případně jej můžete rovnou umístit již na hotovou dlažbu) a zpevnit ji pískem či zmíněnou dlažbou.

Mezi zápory nadzemních bazénů patří fakt, že si v nich nemůžete plnohodnotně zaplavat (kvůli nedostatečné velikosti i hloubce). Vstup a výstup z vody pak bývá o něco obtížnější než u bazénů zapuštěných, je k nim často zapotřebí dokoupit schodky, které ale nemusí být zcela stabilní. Z tohoto důvodu mohou nadzemní bazény odradit například seniory či osoby s omezenou schopností pohybu. Nadzemní bazény se pak většinou nedají efektivně zastřešit a je nutné je na zimu vždy vypustit a uklidit.

Zapuštěný bazén = investice do plnohodnotného plavání

Bazény zapuštěné do země jsou ideální pro jedince, kteří chtějí mít možnost soukromého a plnohodnotného koupání. Zároveň se výborně hodí pro rodiny s dětmi, jelikož je většinou možné do něj i skákat a přístup do vody bývá o mnoho snazší. Tento fakt ocení též senioři či osoby s omezenými pohybovými schopnostmi, kteří si vlastní bazén často pořizují pro rehabilitaci. U těchto bazénů se však většinou jedná o značnou investici a ceny se tak pohybují na zcela jiné úrovni než u nadzemních bazénů.

Hlavní výhodou zapuštěného bazénu je právě jeho dostatečná velikost a možnost si kvalitně zaplavat (pokud bazén vybavíte protiproudem, bude zážitek o to lepší). Dále je to možnost bazén zastřešit, což vám prodlouží koupací sezónu a nebudete se muset omezovat jen na parné letní měsíce. Oblíbenou variantou se také začíná stávat pochozí kryt na bazén – to v případě, kdy nechcete, aby byl bazén hlavní dominantou zahrady. Vy tak získáte dostatečný prostor i na jiné aktivity. Dalším plusem je fakt, že zapuštěné bazény jsou nabízeny v mnoha barevných a tvarových variantách a provedeních a často se jedná o vyloženě designové prvky, které zahradu značně obohatí.

Mezi nevýhody patří již zmíněné počáteční vysoké náklady a zároveň náročnější příprava terénu. Ideální je pro vyhloubení jámy najmout si firmu s výkonnou technikou. Je zapotřebí upravit také okolí bazénu a nejlépe ho vyložit dlažbou, aby se půda nepromáčela. Samotná instalace pak vyžaduje značnou míru odbornosti a měl by se o ni postarat váš dodavatel, který by vám měl také poskytnout informace o tom, jak o bazén pečovat. Na konci sezóny je pak bazén zapotřebí zazimovat a s nástupem jara ho opět uvést do provozu.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv řešení, díky bazénu svou zahradu značně obohatíte a přidáte jí na hodnotě. Budete tu tak díky možnosti koupání trávit čas ještě raději než doposud.