Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Léčivý posel jara: petrklíč. Jak se o něj starat?

/
  • (iStock.cz)
    22. března 2022 ● 06:00

    Prvosenka jarní, jak se petrklíč označuje, je nejen skutečným poslem jara, ale také výborným lékem proti řadě neduhů. Víte, že existuje přes 500 druhů této rostliny? Které vám rozzáří domov nebo zahradu?

    Běžně je k vidění na podmáčených podhorských loukách i na sušších stráních, ale také v zahradách v různých šlechtěných formách, jež zaujmou nejen velkými květy, ale i pestrou škálou svítivých barev. Platí to především pro petrklíče hrnkované, nabízené v obchodech již od ledna. 

  • 1.

    Pro lovce pokladů 

    Autor: iStock.cz

    Latinské pojmenování primula je vlastně zdrobnělina slova prima, značí první rostlinku. A protože na jaře procitá mezi prvními z dlouhého zimního snu, je zřejmý i původ českého jména prvosenka. Podobnou historii mají také francouzský výraz primevére (z latinského základu prima a veris, tedy první jarní) nebo anglický primrose (první kvítko). 

     

    Lidové české pojmenování nebeklíč je totožné s německým Himmelschlüssel, a protože klíčníkem nebes je svatý Petr, říká se prvosence petrklíč. Nejen u nás, ale i v Holandsku (pieterskruid). 

     

    Jedna z pověstí totiž vypráví, že svatý Petr se dozvěděl, že vedle jeho originálních klíčů existují ještě paklíče, s jejichž pomocí se chtějí podloudně dostat do nebe nehodné hříšné duše. A lekl se tak mocně, že mu jeho klíče vyklouzly z rukou. Padaly od jedné hvězdy k druhé, silně do nich narážely, až dopadly na Zemi a zaryly se do půdy. Svatý Petr pro ně tedy poslal anděla, ale než je nalezl, vyrostly z jejich otisků ze země krásné prvosenky, podobné ztraceným klíčům jako jejich zlaté kopie. Ovšem brány nebe se jimi otevřít nikdy nedaly, zato převzaly úlohu klíčů od brány pohanské bohyně Vesny. Ta s jejich pomocí od té doby na jaře vpouští do světa celé zástupy jiných rozmanitých květin. Proto také primulka odjakživa platí za jednu z pověstných „otevíracích“ květin, jež mohou člověka dovést dokonce k nevídanému pokladu. 

  • 2.

    Jarní léčivka 

    Autor: iStock.cz

    V historii se květenství jarních petrklíčů užívalo v lidové medicíně a rostlina působí jako léčivka i dnes. Obsahuje totiž saponiny, jež rozrušují hleny a usnadňují vykašlávání, zároveň tlumí a zvlhčují kašel. Rovněž tiší bolest a zmírňují záněty.

     

  • 3.

    Do bytu i zahrady

    Autor: iStock.cz

    Koupíte-li třeba i několik květináčků s různě zbarvenými primulkami, mějte na paměti, že déle vydrží v chladu a na světle. V obchodě nevybírejte ty hodně rozkvetlé, každý květ totiž vydrží kvést necelý týden, průběžně ale přirůstají nové. Nesnášejí přemokření a nesmějí ani přeschnout. Průběžně z listových růžic odstraňujte lístky suché i žloutnoucí, a jestliže se vám rostliny podaří uchovat v odkvetlém stavu až do jara, můžete je vysadit ven do trvalkového záhonu. Zpravidla zde ještě 2 až 3 roky vydrží a budou vám dělat každý rok na jaře velkou radost. 

  • 4.

    Petrklíč 21. století

    Autor: Shutterstock.cz

    Mohlo by se zdát, že mezi petrklíči už není co nového vyšlechtit, ale opak je pravda. Na snímku je jeden z hitů posledních let, který koupíte i u nás. 

  • 5.

    Plnokvěté

    Autor: Shutterstock.cz

    Co bylo ve světě primulek ještě nedávno neznámé nebo velice zvláštní, je dnes běžně dostupné. Týká se to i prvosenek plnokvětých. 

  • 6.

    Babičky je milovaly

    Autor: Shutterstock.cz

    Prvosenky zahrnují až 500 druhů a mnohé našly uplatnění i jako pokojovky (čínské P. malacoides, obconica, sinensis). Vyžadují chlad a jejich žláznaté listy mohou vyvolat u citlivějších osob alergickou reakci. 

  • 7.

    Sběratelský kousek

    Autor: Shutterstock.cz

    Petrklíče s masitými listy, jakoby pomoučenými, a květy v různých barvách znaly naše prababičky. Jsou to hybridy prvosenky lysé (P. auricula) a v Anglii platí za sběratelský artikl. 

  • 8.

    Rozzáří zahradu

    Autor: Shutterstock.cz

    Primulka japonská (P. japonica) se s oblibou pěstuje i u nás. Miluje zahradní mokřady. Její zvláštností je, že tvoří květy na jednom stvolu v několika patrech nad sebou. 

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy