Rod aloe čítá asi 500 druhů. Tradice pěstování této sukulentní léčivky trvá snad tisíc let na pěti kontinentech. Nejvíce léčivých složek mají aloe pravá (Aloe vera), Aloe barbadensis a Aloe arborescens. Gel nacházející se uvnitř listů je stále předmětem výzkumů. Má široké oké uplatnění pro zevní i vnitřní použití.

Péče o aloe

Má ráda dostatek světla a střídmou zálivku. Dlouhodobé přemokření substrátu může způsobit uhynutí rostliny. Vyžaduje propustný, hlinitopísčitý substrát s drenážní vrstvou na dně. Aloe můžete na léto přemístit ven, na slunce ji ale zvykejte postupně, v opačném případě by mohlo dojít k popálení listů. Na zimu ji můžete mít v bytě nebo v chladnějším prostoru s teplotou neklesající pod 5 °C. V květinářstvích je k sehnání celá řada druhů od miniaturních forem až po rostliny, které se časem poměrně rozrostou. Odlišují se navzájem také zbarvením, tvarem listů a hrubostí ostnů.

Jak ji hnojit?

Sukulenty pěstované celoročně v bytě není třeba hnojit. Obzvláště to platí pro rostliny malé, pomalu rostoucí a přesazené naposledy před méně než třemi roky. Jedině starším a velkým rostlinám, které již vyčerpaly živiny ze zeminy ve své nádobě, má smysl dodat anorganické látky v řídkém roztoku plném minerálního hnojiva. Rostlinu zbytečně nepřesazujte. Nejčastější chybou jsou příliš velké květináče, ve kterých se dlouho drží voda. Rozhodně ji nehnojte organickými hnojivy, podporují rozvoj plísní a hub. Pozor také na obsah dusíku, kvůli němu sice rostliny rychle rostou, ale špatně vyzrávají a potom v zimě snadno podléhají hnilobě.

Zázračný gel

Léčivé účinky aloe pravé znali již staří Egypťané. Své místo má i v tradiční indické, čínské nebo arabské medicíně. Pro komerční využití se pěstuje na velkých plantážích v Mexiku, kde je pro ni ideální klima. V takových podmínkách dorůstají jednotlivé listy délky až 90 cm. Gel z rostliny se používá především zevně k léčbě kožních problémů. Využijete jej při drobných spáleninách, které jste si přivodili doma. Hodí se také na kůži spálenou od sluníčka, na řezné ranky, odřeniny nebo podráždění. Jako podpůrná léčba se používá při problémech s akné, některých typech lupénky a při ekzémech. Nejvyšší obsah léčivých látek mají rostliny ve věku čtyř až pěti let. Extrakty z aloe najdete v mnoha kosmetických produktech, ke konzumaci pak seženete čisté šťávy nebo gel. Antibakteriální účinky aloe se využívají i při výrobě textilií, výtažky se přidávají do potahů na matrace, přikrývky nebo polštáře.

Gel z aloe vera napomáhá zklidnění a regeneraci pleti.
Autor: iStock

Domácí použití

Gel si snadno opatříte doma sami přímo z rostliny. Budete potřebovat jeden silnější list. Ostrým nožem odřízněte svrchní zelenou slupku ploché strany listu a malou lžičkou seškrábněte vrstvu vnitřního gelu. Gel můžete aplikovat přímo na kůži, třeba na podrážděnou pokožku nebo drobné ranky. Přidávat se dá také do domácích pleťových masek. Zbytek uložte do chladničky. Ale pozor, nejúčinnější je čerstvý! Skladováním se jeho léčivé schopnosti rychle snižují. 

EXTRA TIP: Domácí krém na holení s aloe vera

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 2 lžíce nerafinovaného bambuckého másla
  • 50 ml destilované vody
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 4 lžíce tekutého nebo nastrouhaného olivového mýdla
  • 4 lžíce mandlového oleje
  • 100 ml gelu aloe vera 
  • 5 kapek stoprocentního esenciálního oleje

JAK NA TO: Ve vodní lázni ohřejte bambucké máslo, pak k němu přimíchejte mandlový olej a směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vodu převařte, nechte mírně zchladnout a pak v ní rozpusťte sodu a olivové mýdlo. Do směsi vmíchejte gel, nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak dejte vše do mixéru, nakapejte do něj ještě esenciální olej a dvě minuty mixujte. Nechte směs chvíli odstát, poté znovu dvě minuty mixujte. Krém přendejte do kelímku a skladujte v chladničce. Vydrží v ní tři týdny.