Chlupatý člen mívá v rodinách přednostní výsady

Pro domácí miláčky uděláme cokoliv – sháníme pro ně drahé prémiové krmivo, rozmazlujeme je hračkami a v mnoha rodinách se tak psi a kočky mají doslova jako králové. Návštěvy veterináře mají však do idylky daleko. Zvířata se tam vyloženě netěší a páníčci se obávají vysokých účtů. Stejně tak může nastat situace, kdy rozdivočelý pes poničí cizí kalhoty, nedej bože kůži nebo vybavení u sousedů. Vysokým výlohám za veterinární ošetření či škodu způsobenou mazlíčkem se můžete vyhnout s pojištěním psů a koček.

Pojištění mazlíčků pro zodpovědné páníčky

Pokud byste si rádi pejska nebo kočku pojistili, můžete tak učinit jen do určitého věku zvířete. Většinou se limit pohybuje do 8 let u kočiček, u plemen psů do 40 kg váhy do 8 let, u větších pejsků pak bývá maximální věk stanoven na 4 roky. Starší zvířata většinou pojišťovny nepojistí, u některých malých plemen psů existuje výjimka, díky níž je možné pojistit pejska do 10 let věku. Taková možnost však není u všech pojišťoven pravidlem.

Dalším omezením je nutné očipování nebo registrační tetování zvířete. Pojišťovna bude chtít vidět i očkovací průkaz a potvrzení od vašeho veterináře o jeho zdravotním stavu. Následně můžete vybírat z několika typů pojištění:

  • Pojištění léčení úrazu nebo nemoci mazlíčka,
  • pojištění uhynutí nebo utracení,
  • pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem.

Jak vybrat pojištění pro psa nebo kočku

Při výběru pojištění psa nebo kočky se zajímejte hlavně o výši spoluúčasti a pojistné limity. Pojistný limit určuje maximální částku, kterou za veterinární péči nebo škody pojišťovna zaplatí. Výdaje nad tento limit budete muset uhradit sami. Spoluúčast pak znamená, že se různou výší budete podílet na nákladech.

TIP: Chcete na pojistce ušetřit? Některé instituce nabízejí slevu při sjednání online – např. skvěle hodnocené pojištění psů a koček od Generali České pojišťovny tak můžete sehnat o 10 % levněji.

Cena a výluky z pojištění

Cena za pojistku se odvíjí nejen od věku a hmotnosti vašeho mazlíčka, ale také právě podle zvolených limitů a výše spoluúčasti.

Výluky z pojištění mazlíčků pak často zahrnují vrozené vady, dědičné choroby, kastraci, očkování či preventivní zákroky. Předem si je v pojistných podmínkách prostudujte, abyste věděli, kdy máte na pojistné plnění nárok.

Ochrana vašeho zvířecího miláčka

Vyhněte se vysokým poplatkům za akutní ošetření nebo poničené vybavení domácnosti. S pojištěním psů a koček získáte oporu pojišťovny při nelehkých situacích i větších finančních výdajích. Při výběru správné pojistky se však zaměřte na rozsah služeb a výši pojistných limitů a spoluúčasti. Jen tak získáte opravdu výhodné pojištění.