Hned na začátku si upřímně řekněme, že jakákoliv původně drobná úprava v kuchyni skončí s velkou pravděpodobností kompletní předělávkou. Je to jako ten had z kostek domina. Stačí jeden drobný pohyb a už to jede. Když tedy předěláváte kuchyň „z gruntu“, dejte si záležet. Pořádně se zamyslete nad tím, jak na sebe mají jednotlivé zóny navazovat. Jedná se o zónu vaření, zónu přípravnou, zónu mytí nádobí a zónu ukládání potravin. Posloupnost by měla být od mycí přes přípravnou až k varné a všude kolem nich potřebujete odkládací plochy. Má to logiku, protože přinesete domů potraviny, něco uložíte, z něčeho se chystáte vařit a také potřebujete vše očistit. Následovat by měla pracovní plocha s délkou nejméně 80 cm, na které se dá krájet, míchat a připravovat. Ale pozor, nebuďte megalomani. Maximum je podle odborníků na ergonomii 140 cm, jinak se příliš naběháte. Pak jídlo pokračuje na varnou zónu.

Dřevo vs. laminát

Dobře vysušené a tvrdé dřevo na dvířka a čela zásuvek není zrovna levné. Když si ale pořídíte dřevo měkké, jako jsou smrk a borovice, budou po pár měsících samý škrábanec. Důležité je také vzít v potaz, že kuchyň je místnost s vysokou vzdušnou vlhkostí. Platí to především u starších domů. Není proto ideální nechat si do takových prostor udělat kuchyňskou linku od truhláře, když nevíte, jak moc vysušené dřevo má. Naproti tomu dřevotřískové nebo MDF desky s povrchovou úpravou vlhkost vydrží, protože mají kvalitní fólii.

Nohy. Ano, nebo ne?

Všimli jste si, že většina kuchyňských skříněk stojí na soklíku přímo od země, kdežto staré panelákové mívaly nohy? V malých místnostech vypadá linka na nohách vzdušněji, navíc i lidé s číslem bot přes 41 mohou stát blízko kuchyňské linky.

Jak vysoko?

Obecně platí, že skříňky na zdi by neměly být výš než 185 cm. Ale vzhledem k tomu, že nejčastěji vaří ženy a nejtypičtější výška je něco málo přes 160 cm, níž to bude lepší. Horní skříňky by měly být hluboké maximálně 30 cm, abyste do nich dobře viděli. Minimální vzdálenost mezi pracovní deskou a horními skříňkami je 50 cm. Když budou níž, budete se špatně orientovat na pracovní ploše. V každé moderní kuchyni je třeba myslet na digestoř. Ta by měla být nad elektrickou varnou deskou 65 cm a nad elektrickým a plynovým vařičem 75 cm. Vždy si dobře spočítejte, jak výkonnou potřebujete. Hlavně u kuchyní spojených s obývákem si ušetříte zklamání.

kuchyně
Autor: iStock

Sporák do rohu nepatří

Varná plocha by nikdy neměla být v rohu u stěny, protože kolem ní potřebujete odkládací plochu. Doporučení je 40 cm z každé strany. Podle výšky kuchaře či kuchařky je dobré mít varnou plochu od země ve výšce od 72 do 88 cm, aby se dalo snadno dosáhnout i na zadní plotýnky. Když máte klasický sporák, nikdy ho nedávejte ke dveřím, které se otvírají do kuchyně. Poslední dobou je oblíbené mít varnou desku a pak zvlášť samostatnou troubu s dvířky ve výšce očí. Šetříte záda a lépe kontrolujete přípravu. Pracovní deska na přípravu jídla by měla být vysoká podle postavy od 82 do 100 cm. Dobrá pomůcka pro správnou volbu: postavte se, ohněte ruku v lokti a od ní odečtěte ještě 5 až 10 cm. Naproti tomu dřez by měl být v takové výšce, abyste pohodlně na dno položili dlaně.

Pozor na podlahu

V první řadě musí být dobře udržovatelná a voděodolná. Takové můžou být speciální plovoucí podlaha nebo tradiční PVC a vinyly. Diskutabilní jsou dlažby. Sice se dobře udržují hlavně v domácnostech se zvířaty, ale když je místnost větší a hodně chodíte, trpí nohy otřesy. Zachrání to jen dobré boty s vyšší měkčenou podrážkou.

Zopakujte si abecedu

Kuchyňské linky se nejčastěji dělí podle tvaru vyjádřeného písmeny.

I je nejjednodušší a je ideální pro opravdu malé kuchyně. Když je místa víc a k I přidáte ostrůvek, rázem se vám pracovní plocha i úložné prostory rozšíří. Ulička mezi ostrůvkem a linkou musí být široká nejméně 120 cm.

L je praktické, protože je tu dost místa na práci i odkládání. Hodí se do kuchyní, na které navazuje obytná zóna. Velkou chybou ale je, když na takovém řešení trváte pod oknem ve starých domech a zastavíte kuchyní „do elka“ radiátory. Nepomohou vám pak ani průduchy na větrání.

U vypadá efektně, ale potřebujete hodně prostoru. Protože máte většinou dvířka na obou protilehlých stranách a musíte počítat s průchodem další osoby, je třeba mít opět uličku nejméně 120 cm širokou. U téhle kuchyně se nejméně nachodíte, protože vše je pěkně pohromadě. Průchod mezi kuchyňskou linkou a zdí vyžaduje prostor od 60 do 80 cm.

Článek vyšel v časopisu Blesk Hobby. V aktuálním říjnovém čísle si přečtete, jaké cibuloviny právě teď zasadit, abyste na jaře měli krásný záhonek. Budete také moct nahlédnout do domu oblíbeného herce Oty Jiráka. Čeká na vás ale spousta dalších zajímavých článků a inspirace. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.   

 

blesk hobby
Autor: archiv