Dnes se společně naučíme, jak netradiční květinový dar vyrobit. Ano, můžeme si ho vyrobit sami. Zvládneme to a rázem se z dárku stává veledar. Je totiž od nás, vlastnoručně a s nápadem.

Co budeme potřebovat?

Tady se fantazii meze nekladou. Můžeme použít cokoli, co najdeme v komoře, v garáži, na chalupě, ve sklepě. Svůj účel to již splnilo, ale můžeme dané věci dát nový život. Skvěle bude náš dárek vypadat v ptačí kleci, ve svítilně, v zavařovačce, a kdo ví, co všechno najdeme a využijeme. My jsme našli klec.

Dále potřebujeme mech. Existuje ho spousta druhů, koupíme jej v květinářství nebo si ho můžeme vydloubnout na zahradě. Pokud je vysušený, nejdříve ho namočíme a jemně vyždímáme. Pak s ním postupně obkládáme klec. Začneme dnem, kam mech pokládáme zelenou stranou dolů. Pak postupně obkládáme strany asi do výšky 10–15 cm, vždy zelenou stranou mechu ven.

Jak náš dárek osázet?

Do vytvořeného mechového prostoru začneme sázet. Vždy volíme rostliny, které potřebují podobné množství slunce a zálivky. My jsme vybrali sukulentní rostliny: jsou to kalanchoe a netřesk, které vydrží hodně slunce, málo vody – dá se říct, že vydrží skoro všechno. Kalanchoe, neboli kolopejka, se pěstuje ve více druzích a kultivarech, můžeme si ji vybrat s květy různých barev od žluté, oranžové přes růžovou, rudou až po sytě fialovou. I po odkvětu stále zdobí zajímavými listy. Kombinujeme ji s velmi dekorativním netřeskem. Do zbylého prostoru můžeme, ale nemusíme umístit dekorace, například v našem případě klece keramického ptáčka a svíčku.

 Zajímavost

Už staří Římané čerpali z netřesku mnoho léčebných látek a naši předkové věřili, že když ho zasadí na střechu stavení, tak je ochrání před blesky a ohněm. Léčebné vlastnosti netřesku lze přirovnat k aloe. Gel z jeho listů je výborný na popáleniny, místa po bodnutí hmyzem nebo různá drobná poranění. Můžeme ho však použít i pro čištění pleti, změkčuje ztvrdlou kůži, především na chodidlech, rukou a loktech. Jeho listy můžeme přimíchat například do zeleninového salátu.