Krbová kamna se poměrně snadno a rychle instalují, řada modelů je finančně dostupná a svým majitelům nabízí romantický pohled do plamenů. Není divu, že se dnes zabydlely v mnoha obývacích pokojích v rodinných domech, na chalupách, ale i v bytech, které mají k dispozici komín. Krbová kamna však vypadají nejlépe v prospektech výrobců. V reálu je okolo nich stále hodně práce, která souvisí především s úklidem.

Prach a nepořádek

Zejména pokud potřebujete v kamnech topit denně nebo je to dokonce jediný zdroj vytápění, připravte se na neustálý nepořádek a zvýšenou prašnost, kterou budete pozorovat i v přilehlých místnostech. S krbovými kamny jste si zkrátka do obýváku nastěhovali malou kotelnu. I při nejvyšší opatrnosti nelze během ranního vybírání popela a průběžného přikládání udržet pořádek. Mnohá kamna mají oproti kotlům velmi malé popelníky, které je nutné vysypávat každý den. Kolem kamen musí být instalovaná nehořlavá podložka nebo podlahová krytina, jejíž délku se rozhodně vyplatí prodloužit nad rámec minimálního doporučení výrobce, zejména ve směru před kamny.

Žhavý uhlík se od kamen odkutálí klidně více než metr, ačkoli se to nestává často. Výhodné je umístit kamna na dlažbu, která se snadno vysává i vytírá. Kamna při provozu spotřebují velké množství vzduchu, nezapomínejte proto často větrat. Pokud vám netěsní okna, budete za mrazivých dnů cítit nepříjemný průvan. Naopak v místnosti s těsnými okny a navíc třeba ještě s kuchyňskou digestoří, nemusí být provoz kamen bez zajištění přísunu vzduchu vůbec možný. Pro takové případy se nejvíce hodí kamna s externím přívodem vzduchu.

Co s popelem?

Popel ze dřeva nebo dřevěných briket můžete přidávat do kompostu. Popel z uhelných briket patří do popelnice. Musí však být vždy studený. Příležitostný a každodenní provoz kamen se dost liší. Při každodenním topení bude ráno popel mnohdy ještě velmi žhavý, nemůžete tedy při vybírání použít vysavač na popel, který by zmírnil prašnost a nezbývá nic jiného než klasika v podobě lopatky a plechového kbelíku. Pořiďte si určitě kbelík s poklopem, ve kterém se vám bude lépe přenášet a kde žhavý popel vychladne bez doutnání, případně rozfoukání větrem, pokud kbelík postavíte někam na dvůr. Při vybírání popela se osvědčil mokrý hadr přes kbelík pro snížení prašnosti. Některé vysavače popela zvládnou i teplý popel (cca do 60 stupňů Celsia), teplota se ale nedá vždy přesně odhadnout.

Pokud při vaší frekvenci topení vybíráte popel studený nebo mírně teplý, vysavač vám v tom velmi pomůže. Volte ale takový, který je vybavený vlastním motorem a soustavou filtrů. Stejně se ale připravte na časté čištění zanesené filtrace. Koupit můžete i tzv. separátory popela, tedy jen nádobu s hubicí, do jejíž horní části vsunete hubici svého běžného vysavače a vysáváte díky jeho výkonu. Toto zařízení je levné, ale není příliš praktické. Jemný prach totiž nakonec stejně vysaje váš běžný vysavač, který není na takovou zátěž stavěný a hrozí jeho poškození.

Celý článek a další zajímavosti a rady okolo topení v krbových kamnech najdete v aktuálním prosincovém čísle Blesk Hobby. Čeká vás ale i spousta sváteční i zimní inspirace.  Časopis koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

 

Autor: archiv