Dětským přáním se většina z nás jen těžko ubrání, ale v případě nákupu dalšího živého tvora do naší domácnosti byste si takový krok měli dobře rozmyslet. Živé zvíře totiž není hračka, která se dá odložit do kouta. A pokud nechcete rozmnožit stav psích nebo kočičích útulků, případně vypouštět tajně nechtěné zvíře do kontejneru na odpadky, raději se doma poraďte a rozvažte, zda jsou vaši potomci schopni pravidelně venčit čtyřnohého mazlíka, dávat mu denní příděl krmiva, starat se o jeho pelíšek, případně mu čistit kotec, vyměňovat vodu v akváriu a dělat další úkony.

Rybičky pro celou rodinu

Pokud je vám jasné, že vaše malé děti zatím pravidelnou péči o živé zvířátko nezvládnou, pořiďte si domů malé akvárium s nenáročnými rybičkami. Těm postačí jednou za týden nebo čtrnáct dnů vyměnit vodu a pravidelný přísun krmení, který zvládnete během chvíle. V akvaristických potřebách si vyberte třeba tetry neonové, parmičky čtyřpruhé – ty ale někdy okusují ploutve jiným rybkám – zebřičky nebo mečovky. Pokud nemáte s chovem akvarijních rybek žádné zkušenosti, nechte výběr rybek na odborném personálu. Poradí vám nejen s velikostí nádrže, ale také s vodními rostlinami, dekoracemi, filtry, osvětlením a dalším náčiním a také s výběrem vhodného krmiva.

Myšáci z klece

Prvním přítulným čtyřnohým mazlíčkem pro menší děti se můžou stát také křeček, pískomil, osmák nebo morče a další drobní hlodavci. Ti vám při dobré péči doma vydrží rok i pár let. Mezi drobnější zástupce patří třeba křečík džungarský. Ten je nenáročný na péči. Chovat se dá zdárně v kleci s vyšším plastovým dnem, senem nebo většími pilinami. Uvnitř by mělo být pár prolézaček, aby se křečík nenudil, a domek, kde se může schovat. Pokud si chcete pořídit křečíky dva, raději kupte dvě samičky. Někdy se ale stane, že na sebe začnou útočit, pak je lepší chovat je odděleně. Pokud budete zvířátka pouštět po bytě, dejte pozor, aby se vám neschovala za nábytek – těžko se hledají a chytají. Větší hlodavci, třeba morče nebo pískomil, se dají částečně ochočit, naučí se různé triky a je s nimi větší zábava. Počítejte s tím, že potřebují klec větších rozměrů a jsou také mnohem čilejší. Pokud je tedy doma pouštíte z klece ven, kontrolujte, zda vám nehryžou kabely a neničí zařízení bytu.

Kamarádi z Afriky

V posledních letech je také velmi populární chov afrických ježků. Pořídit si můžete různé barevné a velikostní variety těchto zástupců. Počítejte ale s tím, že ježci váží zhruba 300 až 500 gramů a dorůstají do délky 23 cm. Na začátku svého života několikrát vymění bodliny, patří mezi hmyzožravce, potřebují ke svému životu teplo minimálně 20 °C, během dne spí a aktivní jsou hlavně večer a v noci. Pro jejich chov je vhodné dostatečně větrané velké terárium, které uvnitř připomíná polopoušť, se suchými větvemi a kůrou stromů, prolézačkami a úkrytem na přespání, případně velký plastový box na chov králíků. V dobrých podmínkách se ježek dožívá věku 6 až 8 let a na rozdíl od svého evropského volně žijícího příbuzného v zimě nespí. Začínajícím malým chovatelům se dá pořídit také oblovka žravá, obrovská nebo síťkovaná. Ty dorůstají do velikosti zhruba 20 cm. Chovat je můžete v dobře větraném teráriu s vyšší vrstvou kokosových vláken, do kterého se rády schovávají, a vyšší vzdušnou vlhkostí, pozor ale musíte dávat na případnou plíseň. Místo živých rostlin použijte raději umělé, jinak by mohly skončit jako krmení. V teráriu by také neměly být žádné ostré předměty, například písek nebo kamení, o které by se mohly oblovky zranit. Krmí se většinou čerstvým ovocem nebo zeleninou, proto je třeba pravidelně terárium čistit. Mělo by být zakryté pevnou mřížkou, aby necestovaly po celém bytě, zanechávají totiž viditelné stopy.

Kočky a psi

Vybíráte si, zda dětem pořídit psa, nebo kočku? Kočky si žijí svým vlastním životem, dost často nezávisle na tom, co se líbí vám. Dokážou samy vydržet doma dva až tři dny s dostatkem krmení a vody. Jsou mazlivé, ale i náladové a pomazlí se jen tehdy, když si to právě přejí. Vyplatí se tedy pořídit kočku starším dětem, které už mají rozum a nebudou kočku nevědomky trápit. Naproti tomu pes je opravdovým věrným přítelem, který vás uvítá pokaždé u dveří, když se vracíte domů, navíc má i dost trpělivosti s menšími dětmi, přesto je ale dobrý stálý dohled na soužití dětí a psů. Je třeba vybrat si správně plemeno. Pes se dá vycvičit tak, že poslechne na slovo. Je mnohem poslušnější a užijete si s ním zábavu hlavně venku, musíte ale počítat s tím, že pes se potřebuje několikrát denně vyvenčit. Pokud tedy nemáte zahradu, je třeba myslet na to, že brzo ráno i pozdě večer s ním někdo z rodiny musí dojít ven. A oba, pes i kočka, potřebují doma nějakou zábavu, aby vám nezdevastovali byt. Kočce musíte vedle speciálního WC pořídit také prolézačku se škrábadlem a menší zvukové hračky, psovi postačí bytelné hračky, které může kousat nebo trhat. Každý by pak měl mít doma svůj vlastní pelíšek, kde spí nebo může odpočívat.

Zvíře pro alergika

Pokud máte doma člena rodiny s alergií, musíte tomu přizpůsobit i výběr mazlíčka, přitom alergie může být nejen na srst, ale i zvířecí sliny nebo výkaly. Alergie se většinou projeví zduřelou sliznicí v nose, kýcháním, kašláním nebo dýchacími problémy. Vždy je dobré navštívit alergologii a nechat se vyšetřit. A jaké zvíře alergikovi koupit? Vedle akvarijních rybek to může být třeba skinny morče. Chovat se dá ale jen v teplém bytě v kleci nebo plastovém boxu se sterilními hoblinami. Morče se krmí třikrát denně senem, granulemi, čerstvým ovocem a zeleninou a přidávat lze i vitamin C. Nebo vsaďte na suchozemské nebo vodní želvy. U prvních musíte počítat s tím, že jim život prodloužíte zimním spánkem v bezmrazém prostředí a že k zdárnému vývoji potřebují slunce a dostatek čerstvého zeleného krmení. Vodní želvy jsou naopak masožravci a je jim nutné často čistit terárium. Další možností jsou bezsrsté kočky a psi.

 

Článek připravil časopis Blesk Hobby. Aktuální prosincové číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

titulka blesk hobby 12
Autor: archiv