Rajčata dejte na balkon až po zmrzlých, tedy po 15. květnu, do té doby nechte sazeničky raději uvnitř.  Záleží samozřejmě na počasí, ale myslete na to, že i když už jsou vysoké teploty, přízemní mrazíky často ještě jednou přijdou.

Vyberte vhodné místo

Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je volba místa. Rajčata milují slunnou polohu a naopak nesnáší přílišnou vlhkost. Nejlepší je balkon orientovaný na jih nebo západ, navíc zakrytý střechou.

Pokud střecha chybí, musíte zakrýt sazenice tak, aby jim při dešti nestékala voda na listy. Ideálním pěstebním místem je lodžie, která rostlinám poskytuje sucho, závětří a dostatek světla. 

Správné zalévání

Základním prvkem ochrany rajčat je právě nezalévat je na list a pěstovat na dobře větraném, slunečném místě. Zalévejte jen tak, aby substrát stačil proschnout.

 

Složením zeminy podpořte dobrý růst

Rajče je poměrně náročnou rostlinou: vyžaduje záhřevnou půdu dostatečně zásobenou živinami. Pro pěstování si připravte klasický zahradnický substrát, který koupíte v každém obchodě se zahradnickými potřebami. Potom jej důkladně promíchejte s rozleželým kompostem, nejlépe v poměru jedna ku jedné.

Ideální je mít k dispozici proleželý chlévský hnůj. Ten dejte úplně do spodní části pěstební nádoby, zbytek doplňte připravenou zeminou. Pokud nemáte hnůj k dispozici, využijte nadrobno rozsekanou trávu, která se při svém rozkladu silně zahřívá, a tím podporuje rychlý a zdravý růst.

V čem pěstovat balkonová rajčata

Pro pěstování zakrslých balkonových odrůd rajčete keříčkového použijte samozávlahové truhlíky o délce padesát centimetrů, kam se vám vejdou bez problémů tři sazenice. Samozávlahové nádoby volím proto, aby sazenice nebyly zalévány na list, a to z důvodu jejich ochrany před zvýšeným rizikem napadení plísní bramborovou.  

Na klasickém panelákovém balkoně vám porostou i rajčata tyčková, jenže těm už truhlíky nestačí. Pro jejich pěstování použijte květináče s minimálním průměrem čtyřicet centimetrů a hloubkou třicet centimetrů. Složení půdy je stejné jako u balkonových rajčat. Samozřejmě i zde platí, že vhodným prostředkem pro pěstování jsou samozávlahové nádoby. 

Vyberte správnou odrůdu

Pro pěstování v nádobách se nejlépe hodí rajče keříčkové, kultivar 'Vilma'. Je to zhruba čtyřicet centimetrů vysoká, silně plodící odrůda typu cherry. Pokud budete rostlinu pravidelně každých čtrnáct dní přihnojovat tekutým hnojivem, citelně zvýšíte násadu plodů, které mají hmotnost čtyřicet gramů a nasládlou chuť.

Pro pěstování tyčkových rajčat vyberte některou z hybridních odrůd. Zvláště odolnou a dobře rostoucí je 'Start F1', která dobře plodí a snáší i některé pěstitelské prohřešky. Seznam všech vhodných kultivarů pro balkonové pěstování je poměrně obsáhlý.

Prevence proti chorobám 

Vylamujte přebytečné výhony, výsadbu nepřehušťujte.Preventivně používejte přípravek proti houbovým chorobám. Při dodržení všech zásad budete mít krásné a silné rostliny s velkými a chutnými plody.