Výzdoba pokojíčku ve stylu čekání na léto

Právě odstartoval květen a vaše děti se už nemohou dočkat až i poslední dva měsíce školní docházky utečou a vypuknou dva měsíce prázdnin. Aby si čekání na léto a společné dovolené alespoň trochu zkrátily, pomozte jim vytvořit speciální dekoraci do pokojíků, které jim budou připomínat blížící se prázdniny a kterými mohou alespoň pomyslně vítat léto.

K tvoření vám postačí několik papírových čtvrtek, nůžky, pastelky či vodovky, dle toho, co dítě upřednostňuje, provázek a lepidlo, ideálně v podobě lepicí tyčinky (např. Herkules), která představuje nejsnazší formu lepení a při které nehrozí potřísnění oblečení zašpinění a polepení všeho kolem.

Autor: Druchema

A jak na samotné tvoření? Pomozte nejprve vaší ratolesti spočítat dny, které ještě do prázdnin chybí a podle počtu dní ke kterému dojdete můžete společně vytvořit na každý den jednu odlišnou dekoraci. Ta se může lišit svým tvarem, ale hlavně i výtvarným motivem, obrázkem, barvou či textem. Z papíru jednoduše může dítě vystřihnout tvary jako je sluníčko, srdíčko, ale třeba i kolečko, čtverec nebo ovál a pustit se do další tvorby. Na každý vystřižený tvar pak nakreslí například sebe s rodiči, domácího mazlíčka, kamarády, školní výlet, návštěvu babičky, procházku, oblíbený sport, zábavu při hraní a samozřejmě cokoli dalšího. Vystřižené a dekorované tvary je pak vhodné společně doplnit o čísla, která budou symbolizovat počet dní do prázdnin, nalepit vše postupně na provázek a dle vlastní fantazie tímto pomyslným řetězem dekorovat svůj pokoj. Dítě pak každý den může odtrhnout jeden obrázek, případně jej škrtnout a pomalu si tak krátit dobu do 1. července.

A aby byl pokojík vaší ratolesti veselý a rozzářený i po té, co začnou prázdniny, můžete s dítětem rovnou vytvořit dekorace ve stylu letní zábavy a dnů volna. Stačí nakreslit například moře, slunce, pláž, procházky v horách, cyklo výlety nebo pobyt na táboře s kamarády. Dítěti pak už jen pomůžete tyto výtvory umístit například na rám postele, boční stěny stolku, zdi nebo na nástěnku a nový design pokoje vítající léto je na světě.

 

Autor: Druchema

Ruční tvorba foto knih

Foto knihy jsou v dnešní době trendem. Ale proč se spoléhat jen na ty, které nám ze zaslaných fotek připraví společnosti zaměřující se na jejich výrobu a raději si nevytvořit z fotek vlastní, zapojit děti a užít si při tvorbě spoustu zábavy?

I když v současnosti fyzické fotografie spíše ustupují, asi každá rodina má doma minimálně několik sérií fotek, ať už z doby narození dítěte nebo z oslav narozenin, prázdnin či výletů. A než, aby fotky ležely někde založené ve stolku bude rozhodně přínosnější je zpracovat, třeba i téměř v umělecké dílo.

A jak doma vytvoříme takovou foto knihu? Stačí si koupit knihu či sešit s pevnými deskami, kterých dnes v různých designech seženeme nespočet a pak už jen lepidlo, ideální bude v tyčince, které zajistí rychlé a snadné lepení (např. Herkules tyčinka nebo Herkules Mizím), pastelky nebo fixy pro dotvoření případných obrázků, ornamentů nebo popisků pod nebo nad fotkami a samozřejmě fotky.

Autor: Druchema

Následné tvoření a nápady jsou už jen a jen na vás. Většinou bývá vhodné na první stránku knihy uvést období, za které jsou pořízeny fotografie a případně u jaké příležitosti. Tedy například: Oslava 3. narozenin, prázdniny u moře 2017, Honzík 2 – 4 roky, první rok ve školce apod.

Uvidíte, že vytváření domácích fotoknih bude bavit celou rodinu, která si ráda připomene zachycené momenty a patřičné období a nejen děti budou rády prozkoumávat sebe v čase, kdy byly ještě „malé“.