Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Co se stromkem po Vánocích? Tipy, jak ho využít nebo zlikvidovat bez velkého nepořádku

/
  • (Shutterstock.com)
    1. ledna 2023 ● 06:00

    Někdo už má stromeček pár dní zlikvidovaný, někdo se z něj těší tak dlouho, jak stromek vydrží. Ve většině domácností se ale vánoční výzdoba likviduje kolem svátku Tří králů. A pokud máte co do činění se stromkem živým, víte moc dobře, že jehličky budete nacházet zabodané v koberci klidně ještě i o prázdninách. Jak na to, aby jich bylo co nejméně?

    V první řadě zvolte místo, kde bude likvidace stromku probíhat. Ne každý si může dovolit ho vyndat na balkon nebo terasu a všechen odpad pak jednoduše zlikvidovat tam. Můžete alespoň využít místnost, kde nemáte na zemi koberec.

    Než začnete se stromečkem manipulovat, rozložte pod něj igelit. Počet zatoulaných jehliček se tak výrazně zmenší. Pokud ho budete přetahovat jinam, zabalte ho do igelitu nebo starého prostěradla. Větve tak nebudou narážet do nábytku nebo do futer dveří.

    A jak postupovat dál?

  • 1.

    Důkladně ho odstrojte

    Pak pochopitelně následuje odstranění žárovek a ozdob. Měli byste sundat skutečně vše, a to i kovové háčky, které na větvích často zbývají po čokoládových bonbonech. V některých městech nebo vesnicích se totiž stromky štěpkují a využijí do kompostu.

  • 2.

    Pro zvířata se nehodí

    Kvůli zapomenutým háčkům či zbytkům ozdob a prskavek raději nenoste stromky do lesa, kde by mohly sloužit jako potrava pro divokou zvěř. Mohlo by to být pro zvířata nebezpečné. Ze stejného důvodu vám také "použitý" stromek nepřijmou ani v zoologické zahradě. I jeden zapomenutý háček by zvířatům mohl způsobit velké zdravotní komplikace. Jako zpestření stravy tu zvířata dostávají stromky, které se neprodaly.

  • 3.

    Využijte ho na zahradě

    Pokud máte vlastní zahradu, bylo by škoda, abyste suchý a opadaný stromek nevyužili přímo tam. Osekejte větve a použijte je třeba jako ochranu choulostivějších rostlin. Na silnější větve vytáhněte z kůlny zahradní drtič nebo štěpkovač a vyrobte si vlastní kompost. Během chvilky se tak zbavíte nepotřebného stromku a zároveň z něj vykouzlíte vlastní hnojivo.

  • 4.

    Nepalte ho

    Nepalte stromek v kamnech. Suché jehličí totiž hodně čmoudí, a tak by sousedi neměli radost. Vyhněte se i pálení v krbu, můžete si totiž pořádně zašpinit krbovou vložku od smůly. 

  • 5.

    Nechte ho u popelnic

    Jestliže vánoční stromek už nijak nevyužijete, vyhoďte ho. Jen pamatujte, že by měl skončit u kontejneru, nikoli v něm. Vánoční stromky nepatří do nádob na směsný odpad z prostého důvodu: nic dalšího by se do kontejneru pak už nevešlo. Stačí je tedy volně odložit vedle nádoby či kontejneru. Pokud máte popelnice v domech, dejte stromek blízko k místu, kde většinou staví popelářské auto.

    A pokud jste se rozhodli letos vyhodit umělý stromek s tím, že se vrátíte k živým nebo si pořídíte nový, pak si počkejte na kontejner nebo zamiřte rovnou do sběrného dvora. Umělé stromky nepatří ani do plastů, ani do směsného odpadu a neměli byste je nechávat ani vedle kontejnerů.

Přidat názor
Počet komentářů: 8

proboha_to_snad_ne: coz o to, zlikvidovat "stromecek" neni problem, ale my mame vanocni strom, sousede stromek...

(05. 01. 2018 10:59)

msml20: Mám nádhernou kavkazskou jedli. Párkrát jsem měla docela dobrý umělý smrk. Pravý stromek je o něčem jiném, ale děsně ty stromky lituji. Já mít plantáž, tak z ní bude les. Ani jeden bych neuřízla.

(03. 01. 2018 10:42)

agfor: Já mám jeden krok - stromek stčím do škatule a mám od něj na rok pokoj.

(02. 01. 2018 12:30)

Vicnezprace: Milion stromků v odpadu... rostou 4 roky a za 14 dní je vyhodíme. http://www.vicnezprace.cz/2017/01/08/milion-vanocnich-stromku-v-odpadu/

(08. 01. 2017 14:39)

woodworm@...: Tak proto mám umělý stromek http://www.vanocni-osvetleni.net/ a vůni doženu živou větví ve váze

(23. 03. 2016 15:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy