Název těchto ve vzduchu levitujících křehkých skleněných nádob různé velikosti a tvarů, které fungují jako malé skleníky, je odvozen od latinského slova „aer“ neboli vzduch. „Do aerária můžeme umístit jakékoliv rostliny,“ říká floristka Lenka Hrubá, ale upozorňuje na to, že nádoby jsou relativně malé, a proto záleží na vzrůstu rostliny. „Jsou vhodné především pro pěstování sukulentů, vlhkomilných rostlin, jako jsou masožravky, mechy, mini orchideje nebo bromélie. Protože je tam jen malý otvor, udržuje se uvnitř vlhkost a vytváří se mikroklima.

Potřebovat budeme:

  • Skleněnou nádobu pro aerária
  • Písek
  • Kamínky, mušličky
  • Vybrané rostlinky

Postup:

Na pěstování je obzvláště nenáročná bromélie, která žije jen ze vzdušné vlhkosti a nepotřebuje žádný substrát, takže ji lze umístit do aerária i samotnou. Není náročná ani na světlo, stačí jí tedy jakékoliv světlejší místo. „Je ale hezčí, pokud pod ni přidáme písek, kamínky či mušličky,“ doplňuje odbornice s tím, že kdybychom vysazovali něco jiného, museli bychom přidat substrát pro sukulenty či jinou, odpovídající rostlinu.

Autor: TV Prima

Do aerária tedy nasypeme trochu písku, vložíme tam bromélii, kterou stačí jednou týdně rosit destilovanou vodou,“ popisuje dále. „Rostlina žije ze vzdušné vlhkosti a obyčejná voda z kohoutku by jí mohla ucpat póry, kterými vlhkost přijímá.“ Destilovaná voda je ovšem výhodná i pro samotné aerárium, protože po sobě na rozdíl od té kohoutkové nezanechává na skleněných stěnách nádoby zaschlé kapičky. S vodou je v aeráriích obecně nutno zacházet velice obezřetně, protože jakmile je přelijeme, je prakticky nemožné vodu dostat ven a rostlina velmi pravděpodobně uhnije.

Autor: TV Prima

Aerária jsou vyrobena z technického, tedy žáruvzdorného skla, a tak je můžeme použít také jako zajímavý svícen. „Lze ho ale využívat i jako dekoraci po celý rok,“ ujišťuje Lenka Hrubá, „odkládat lze do něj různé krásné přírodní materiály, v létě mušličky a kamínky z dovolené od moře, na jaře velikonoční dekorace, v zimě třeba sušené květiny nebo vánoční dekoraci ze zelených větviček, šípků, dřišťálu nebo šišek.“ Neuvěřitelně tvárné aerárium může fungovat i jako vázička na čerstvé květiny. „Stačí dát na dno trochu vody, aby tam rostliny vydržely co nejdéle a utvořilo se určité mikroklima. Dekoraci můžeme snadno obměňovat, kdykoli nás napadne nebo budeme mít nový nápad,“ uzavírá floristka.

Autor: TV Prima