Půvabný byt v italském Miláně nezapře svůj původ ve 30. letech 20. století: velkorysá dispozice, vysoké stropy, štuková výzdoba stropů a stěn… Jednoduše je to ideální místo, kde se pustit do zajímavých interiérových experimentů. Jeho majitelka, která je profesí interiérová designérka, se tady opravdu vyřádila. Nebojí se spojení výrazných barev a dekorů ani kombinace výkřiků moderního designu s úlovky z bleších trhů. „Protože navzdory rozměrům bytu je kuchyň poměrně malá, měla jsem hned jasno, že maximálně využiju velký obývák s jídelnou,“ vzpomíná Stefania.

Designérka v bytě ze 30. let odvážně kombinuje barvy i nábytek různých stylů.
Autor: Living4media

Nádherná dřevěná podlaha a korálové stěny pak vytvořily perfektní základ pro eklektický styl. Jídelně, která je s obývacím pokojem propojena širokým průchodem, dominuje stůl Tulip od amerického designéra s finskými kořeny Eero Saarinena. Nábytek nyní vyrábí firma Knoll a Stefania ho doplnila ratanovými křesílky dánské značky House Doctor. Tuto kombinaci zdobí šperk v podobě starožitného křišťálového lustru, který jako jeden z mála patří k původnímu vybavení bytu.

Šťavnatá pastva pro oči 

V obývacím pokoji na první pohled zaujme dvojice křesílek Margaritas s extravagantním barevným potahem od milánského studia Dedar. Ale tady se odvážná designérka rozhodně nezastavila. V levém rohu místnosti se pustila do experimentu, který by možná někteří nazvali kýčem. V jejím podání však působí neuvěřitelně šik. Barokní stolek dozdobila výstřižky tapety a na něj postavila lampu s plisovaným stínidlem a základnou ve tvaru ananasu. Na protilehlé stěně zase zaručeně zaujme dřevěný vintage příborník s přírodními motivy. V celém prostoru se Stefanie nebála kombinovat ani rozmanité vzory textilií z různých období historie světového designu. 

V obýváku zaujme zejména dvojice křesílek Margaritas s extravagantním barevným potahem od milánského studia Dedar.
Autor: Living4media

Hlavní obytný prostor je laděný do hřejivých barev, zbytek interiéru se nese v duchu chladivých pastelových tónů zelené. Komunikační osou celého bytu je dlouhá chodba, kterou Stefanie zařídila jako další obytnou místnost. Hlavní slovo tu mají knihy, díky tomu nebylo nutné umisťovat klasickou knihovnu do obývacího pokoje. Knihy místo toho „visí“ na stěně a pohromadě je drží závěsná knihovna Krossing od Kriptonite.

Tapety, kam se podíváš

V kuchyni zelenou výmalbu ještě podtrhuje tapeta s tropickým motivem na kuchyňské lince, nenásilný kontrast vytváří kovová skříňka ze 60. let v příjemném pastelově modrém odstínu a světle růžová židle. A jak se vlastně Stafanii podařilo otapetovat kuchyňská dvířka? „Použila jsem speciální podkladový nátěr, díky němuž následně lepidlo na tapety dobře přilnulo,“ prozrazuje majitelka bytu. Pokud chcete tento trik na oživení linky okopírovat, je dobré ještě finální tapetu nastříkat speciálním lakem na tapety nebo přelepit průhlednou fólií. Tapetu s přírodním motivem najdeme i v ložnici manželů, tentokrát však vzor palmových listů vystřídali něžní kolibříci. Podobný motiv se opakuje i na obrazech nad postelí.

Zajímá vás, jak si v bytě matky designérky vyladila svůj pokojík její dospívající dcera? A jaké další dobré nápady od Stefanie můžete okopírovat i vy? To a mnohem víc se dočtete v novém březnovém čísle Blesku Bydlení, které je od 15. 2. k dostání na novinových stáncích. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.