Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Akvárium je ozdobou domova. Jak ho správně založit a vyzdobit?

/
  • Jak si vytvořit akvárium? Není to zase tak složité. Ale vyplatí se dodržet pár pravidel.
    Jak si vytvořit akvárium? Není to zase tak složité. Ale vyplatí se dodržet pár pravidel. (iStock)
    26. června 2022 ● 06:00

    Akvárium je skvělý způsob, jak oživit domov, pořídit si relativně nenáročné domácí mazlíčky a zároveň mít i zajímavou dominantu interiéru. Chtěli byste si taky takové založit? Prozradíme vám, co byste měli vědět, než se do toho pustíte.

    Akvárium, to nejsou jen rybičky a voda. Aby akvárium správně fungovalo, potřebuje daleko víc. Jedině se správným obsahem, který bude nejen skvěle vypadat, ale vzájemně dobře fungovat, získáte nádhernou dekoraci, která vám bude dělat radost. A nezapomeňte, že akvárium bude vyžadovat i určitou péči. Jako moc velkou? I to můžete ovlivnit výběrem konkrétních komponentů.

     

    Hledáte inspiraci? Podívejte se na sbírku akvárií zápasníka Karlose „Terminátora“ Vémoly. Ten akvária doslova miluje.

    Video
    Video se připravuje ...

    Karlos Terminátor Vémola a jeho Vémoland Videohub

  • 1.

    Co na dno?

    Autor: Hornbach

    Dno akvária pokrývá štěrk, který se dá více méně vybírat dle vlastního vkusu. Nicméně existuje pár kritérií, které se vyplatí dodržet. U umělých rostlin na štěrku nezáleží, vybírejte jen podle svých preferencí, ale pamatujte, že čím světlejší štěrk, tím více jsou na něm vidět všechny nečistoty.

     

    Jestliže ovšem chcete do akvária zasadit živé rostliny, je třeba dát na dno jemný písek a štěrkem pokrýt až ten. Jedinou nevýhodou je, že jemný písek se hůře odkaluje, protože je příliš lehký. V prodeji jsou také speciální substráty, které živým rostlinám vytvářejí ideální prostředí pro zdravý růst a mají lepší prostupnost vody než štěrky. Tzv. výživné dno tvoří směs minerálů, humusu a kokosového vlákna, která zajišťuje živým rostlinám v akváriu dostatečnou výživu. Vrstva by neměla být silnější než 5 cm.

  • 2.

    Jak vybrat dekorace

    Autor: iStock

    Oblíbenými dekoracemi akvárií jsou nejrůznější umělé skalky, hrady či imitace vraků lodí, případně truhly „s poklady“. Kameny a kořeny zase dodají akváriu atmosféru skutečného vodního dna. Nenechte se však mýlit, neslouží jen na ozdobu. Mají i praktickou funkci, protože pomáhají rozdělit akvárium. Ryby totiž potřebují jednotlivá teritoria. V závislosti na druhu a množství tak budete potřebovat různé množství průplavů a úkrytů.

     

    Kameny nevybírejte vápenité, zvyšují tvrdost vody a to většina rybek nemá ráda. Můžete použít třeba břidlici, z níž se dají vytvořit schůdky a terasy, nebo lávové kameny. V případě kořenů je lepší použít pouze takové, které koupíte v obchodě. Jen tak máte jistotu, že v sobě nemají žádné parazity. I tehdy se však doporučuje kořen řádně vyvařit, případně vylouhovat, protože zpočátku může barvit vodu do hněda.

  • 3.

    Nejčastější chyby

    Autor: Invicta

    • Mít v akváriu pouze ryby, aby vynikly

    Vážně by vás naplňoval pohled na prázdné akvárko s vodou? Vkusná dekorace během chvíle vykouzlí přirozené prostředí pro ryby, které vám padne do oka mnohem více.

    • Nemyslet na psychiku ryb

    Vhodně zvolenou dekorací zajistíte, že se vaše rybky budou cítit bezpečně a zároveň budou hezky prospívat. Když se nebudou mít kde schovat, budou žít ve stresu a budou tak náchylnější k nemocem.

    • Umisťovat do akvária předměty, které tam nepatří

    Mohou uvolňovat nežádoucí látky. Pokud tedy daný předmět není určený přímo do akvária, raději se mu vyhněte. Co by se mohlo stát? Své rybky byste si mohli otrávit.

     

    Zdroj: Hornbach

  • 4.

    Dají se použít dekorace z přírody?

    Autor: Hornbach

    Ať už do akvária zvolíte jakékoliv vlastní dekorace, které jste nekoupili ve specializovaných akvarijních potřebách, např. mušle z moře nebo kamínky od řeky, buďte velice opatrní. Příliš mnoho mušlí může opět uvolňovat do vody vyšší obsah vápníku. Navíc veškeré takové dekorace mohou do akvária zavléct nežádoucí bakterie z venkovního prostředí, takže je třeba je řádně vyvařit.

  • 5.

    Vhodné rostliny

    Autor: iStock

    V případě rostlin máte na výběr z živých, či umělých. Je jasné, že druhé jmenované jsou nenáročné na údržbu a vydrží dlouho. Ale živé rostliny vypadají v akváriu mnohem lépe a navíc pomáhají k udržení stabilního životního prostředí pro rybky. Vyžadují však podobně jako pokojové či zahradní protějšky citlivou péči. Musíte je hnojit, zastřihávat a především jim správně svítit, aby prospívaly. Důležité je také složení vody. V neposlední řadě záleží na zvolených rybkách, protože některé si samozřejmě budou na rostlinkách pochutnávat. Hrozí to hlavně rostlinám s měkkými listy i stonky. Je proto lepší vybírat spíše tuholisté rostliny, které jsou vhodné i pro začátečníky.

  • 6.

    Jak akvárium osázet

    Autor: iStock

    Vysoké druhy sázejte do zadní části akvária – vytvoří tam krásné „zelené stěny“. Rostliny středního vzrůstu patří doprostřed a nízké rostliny či trávy se budou nejlépe vyjímat vepředu. Pokud vám některá z rostlinek uhyne, nevzdávejte to a zkuste prostě vybrat jiný druh. Možná se mu bude ve vašem akváriu dařit lépe.

     

    Akvaristické potřeby můžete najít také na našem Blesk Bazaru.

     

    Zdroj: Profizoo

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy