Miminka se totiž s barvami prostřednictvím hraček teprve seznamují, a až vaše ratolest trochu povyroste, vybere si svou oblíbenou barvu sama. Navíc neutrální barvu lze snadno doplnit dětským nábytkem odstínů výrazných i těch jemných pastelových.

Barevnost dětského pokoje je velmi důležitá a některé barvy se k jeho výmalbě vůbec nehodí, např. červená, zvlášť u dětí hyperaktivních – dodává hodně energie, a tak pokud ji opravdu do svého pokoje dítě chce, měli byste s ní šetřit. Můžete ji zvolit na část stěny v místech, kde si děti hrají, vůbec se nedoporučuje do klidové zóny s postýlkou.

Soustředění podporuje barva fialová, tudíž se hodí do studijní části pokoje, modrá a zelená jsou pak barvami relaxačními, což bude nejvíc slušet zóně spánkové, ale jde o barvy chladné, tudíž se hodí tam, kam proudí dostatek slunečního světla. Barvy vybírejte hlavně zdravotně nezávadné, raději vodou ředitelné – nejlépe hypoalergenní (existují i barvy bio), dobře paropropustné a otěruvzdorné, bez zápachu. V pokoji malých malířů oceníte navíc barvu omyvatelnou, která je odolná vůči opakovanému mytí.

 Váleček
Chcete dětem na zeď udělat vzor a bojíte se, že od ruky to nezvládnete? Sáhněte po starém dobrém malířském válečku, kterým malovali pokoj určitě vaši rodiče. Nemusíte však prolézat půdu či sklep a hledat zpuchřelé relikvie. Nové dekorační válečky koupíte např. přes Centrum malířů za 184 Kč.

Omyvatelný povrch
Malé malíře máme doma téměř všichni a vysvětlit jim, že na zeď se nekreslí, bývá nadlidský úkol. K tomu, aby mohly vaše děti na některá místa čmárat beztrestně, slouží speciální nátěr Primalex Scripto, který lze aplikovat na jakémkoli hladkém povrchu v interiéru, nejen na stěnách.

Černá tabulová barva
Důkaz, že i černá barva (pokud se to s ní nepřehání), může v dětském pokoji vypadat dobře. Stěna natřená tabulovou barvou se stane prostorem pro kreativitu vašich dětí. S barevnými křídami pokoj zkrášlí vlastními výtvory a pomocí vlhkého hadříku ty nepovedené zase snadno smažou.

Až dítě trochu povyroste, pozorujte jej při malování. Pastelka, kterou bere do ruky nejčastěji, by se měla stát základem barevné palety v jeho pokojíčku. Pak se v něm bude cítit opravdu dobře.
Autor: iStock

8 správných kroků, jak vymalovat

1. Sledujte popis na plechovkách s barvou. Systém písmen a číslic prozradí, zda je barva omyvatelná, zda dobře kryje, na jaký podklad ji lze použít, jestli je paropropustná, vodou ředitelná apod. Návod k jeho čtení byste měli mít vždy k dispozici v obchodě.

2. Při nákupu si nezapomeňte na plechovce přečíst, na kolik m2 zhruba barva vyjde v případě jednoho či dvou nátěrů.

3. Vybrali jste výraznou malbu? Raději ji předem vyzkoušejte jen na malém kousku. Až po zaschnutí budete vědět, jak je barva ve skutečnosti intenzivní.

4. Nejprve si musíte zeď na malování připravit. Je nutné hlavně odstranit (seškrábat) předchozí vrstvy, případně zbytky tapet a pomocí sádry či tmelu zarovnat nerovnosti.

5. Dále je na řadě penetrace. Tento ochranný nátěr povrch zpevňuje a hydrofobizuje. Penetrace zároveň umožní lepší malování.

6. Klasická malířská štětka se hodí především na první nátěr, protože se s ní lépe vetře do podkladu. Ale mnohem oblíbenější jsou dnes válečky, které umožňují rychlejší a méně náročnou práci.

7. Jemným válečkem s kratšími vlákny docílíte hladkého povrchu, váleček s delšími vlákny na stěně zanechá barevnou strukturu, která může výmalbu oživit.

8. Při samotném malování doporučujeme začínat stropem, pak domalovat jeho rohy a postupně přejít ke stěnám. Pokud chcete mít jinou barvu stropu a zdí, nemalujte výraznou barvu stěn až k přechodu. Lepší je „přetáhnout“ bílou barvu stropu o několik centimetrů níž.

Fotogalerie
28 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo seženete na novinových stáncích, nebo v našem iKiosku ZDE.

Autor: red