Po výměně kotle odpadne také mnoho manuální práce, jako je například skládání uhlí, pravidelné přikládání či vynášení popela. Nebude už potřebná plechová popelnice na žhavý popel ani tak časté malování zaprášených místností v domě. Zmizí i starosti se zajištěním zásob paliva na zimu. K tomu je nutno připočíst také nenáročnost obsluhy – stačí jednoduše otočit ovladačem termostatu. Ty nejmodernější plynové kondenzační kotle navíc dokáží zajistit různé topné režimy během denního nebo týdenního cyklu a umožňují rovněž dálkové monitorování a ovládání, např. přes mobilní aplikaci. A v neposlední řadě zvýší pořízení kondenzačního kotle na plyn i hodnotu dané nemovitosti.

Vyměnit raději nyní než později

Aktuální program kotlíkových dotací přímo vybízí k tomu, aby si člověk nechal vyměnit starý kotel na tuhá paliva za nový, klidně ten plynový. Nemusí se totiž obávat příliš velké počáteční investice ani náročné administrativy. Tu za žadatele kompletně vyřídí dodavatel plynu, společně s technologickým řešením výměny.

Nejpozději od září 2022 navíc dojde k zákazu používání nejstarších kotlů 1. a 2. emisní třídy. Domácnosti si ze zákona budou muset pořídit ekologičtější zařízení, tedy pokud nebudou chtít zaplatit pokutu až 50 000 korun. Je tedy určitě prozíravější využít ke koupi nového kotle finance z programu kotlíkových dotací a celou výměnu provést s předstihem než na poslední chvíli a „za své“.

Autor: Český plynárenský svaz

Proč zrovna plynový kondenzační kotel?

Kondenzační plynové kotle jsou nejefektivnějším řešením při vytápění zemním plynem a jsou hospodárnější než kotle klasické. Vyznačují se rovněž nižšími pořizovacími náklady ve srovnání s kombinovanými kotli 5. třídy a s tepelnými čerpadly, která zpravidla nezajistí dostatečnou dodávku tepla v zimních měsících. Jsou charakteristické vysokou účinností, která je zárukou nízké spotřeby plynu. Ostatně žádný jiný zdroj vytápění neohřeje zásobník vody tak rychle jako právě plynové kotle. Jejich úspora spočívá v lepším využití tepla spalin. Zatímco teplota spalin z jiných zdrojů může na výstupu z kotle dosahovat až 180 ⁰C, u kondenzačních plynových kotlů je tato hodnota zhruba třetinová.

Autor: Český plynárenský svaz

A proč vůbec měnit?

Vytápění domácností pomocí kotlů na pevná paliva patří k nejvýznamnějším zdrojům znečištění ovzduší v městech a obcích. Místy je tento podíl na znečištění až 90procentní, především v důsledku používání starých neekologických kotlů. Podle odhadů ze zprávy Státního zdravotního ústavu za rok 2016 předčasně zemřou v ČR na následky nepříznivých vlivů zhoršené kvality ovzduší 4000 lidí, spousta dalších se kvůli tomu potýká s nejrůznějšími zdravotními problémy Cílem ministerstva životního prostředí je proto stáhnout právě nejstarší kotle 1. a 2. emisní třídy. Podle Českého statistického úřadu se jich v Česku nachází stále přes 300 000.

Více informací naleznete na www.zemniplyn.cz