Zajímavého experimentu, který si žádá od obyvatel kromě odvahy také lásku k ekologii, se zúčastnila čtyřčlenná rodina Scholtenových a jejich čtyřnohý kamarád. Ekologický dočasný domov vznikl ve spolupráci se studenty z Rotterdamské univerzity.

Scholtenovi byli do výzkumného programu přijati v roce 2015 a krátce na to se přestěhovali do nového domova. Největší radost z nového bydlení měl Helly Scholten, který pracuje jako specialista v oboru botaniky.

Třípodlažní budova se nachází v Rotterdamu a je vyrobena převážně ze dřeva a skla. Mimo jiné zahrnuje nádrže na dešťovou vodu, které rodině umožňují pěstovat zeleninu z pohodlí domova. Vedle zeleniny velkou část prostoru využívají také k pěstování různorodých rostlin. Na kuchyň s jídelnou navazuje prosklená terasa, v patrech se nacházejí tři ložnice, se vstupem do centrálního dvorku.

Letos experiment končí a rodina se z obrovského skleníku přesune zpět do svého původního domova. Studenti a odborníci na archiekturu poté vyhodnotí jejich tříleté bydlení ve skleníku s cílem zjistit, zda je podobný způsob použitelný v budoucnu.

Fotogalerie
18 fotografií