Hlavní hrdinka Lisbeth Salander, která ve druhém pokračování málem přišla o život, plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Zásadní komplikací je ale kulka, která jí uvízla v hlavě. Leží pod přísným dozorem na jednotce intenzivní péče s nepatrnou šancí na uzdravení.

Pokud se jí to povede, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Už tak bezvýchodnou situaci vyhrocuje jiný pacient, který leží ve stejné nemocnici - její vlastní otec Alexander Zalaščenko, který se chce své dcery zbavit. Znamená totiž nebezpečí pro něj i pro nelegální skupinu uvnitř tajné policie.

Ukázky z filmu Dívka, která kopla do vosího hnízda
Autor: Bontonfilm

Novinář Michael Blomkvist se rozhodne, že nenechá Lisbeth v rukou státní spravedlnosti a požádá svoji sestru advokátku, aby ji u soudu zastupovala. Pokud přežije, bude muset s její pomocí prokázat svou nevinu a přimět soud a veřejnost, aby uvěřili jejímu neuvěřitelnému příběhu. Figuruje v něm řada významných lidí, kteří se dopouštěli či tolerovali bezprecedentní násilí vůči bezbranným spoluobčanům ve snaze udržet se u moci.

Ukázky z filmu Dívka, která kopla do vosího hnízda
Autor: Bontonfilm

Film Dívka, která kopla do vosího hnízda je adaptací třetí části trilogie Millenium švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona (1954-2004). Od roku 2005, kdy ve Švédsku vyšla první kniha, se stala mezinárodním bestsellerem s 21 miliony prodanými knihami ve více než 40 zemích. Sám Larsson se bohužel velkého triumfu svého díla nedožil - zemřel náhle v roce 2004, krátce poté co předal rukopisy knih svému švédskému vydavateli.

Ukázky z filmu Dívka, která kopla do vosího hnízda
Autor: Bontonfilm

Režisérem snímku byl Daniel Alfredson, který potřeboval k odvyprávění jeho napínavého příběhu dvě a půl hodiny - nejvíce z celé trilogie. Remake první části se připravuje v Americe. Hlavní role ztvárnili Michael Nyqvist a Noomi Rapaceová. Předchozí díly byly do kin uvedeny pod názvem Muži, kteří nenávidí ženy a Dívka, která si hrála s ohněm.