Producent filmu Lucas Foster se spojil se scénáristou a režisérem Kurtem Wimmerem a dali dohromady vícevrstvý příběh, který se odehrává na pozadí psychologického thrileru. Hlavní myšlenkou filmu je střet soudního systému s realitou, konfrontace mezi zločinci a oběťmi a hledání hranice mezi spravedlností a pomstou.

Režisér filmu Gary Gray vytvořil od začátku tísnivou atmosféru a skvělí herci v podání Geralda Butlera a Jamieho Foxxe mu ji pomáhají udržovat až do poslední chvíle.

První záběry začínají hrozivou předehrou celého dramatu. Gerald Butler ztvárnil roli ctihodného občana Clyda Sheltona, který je v noci se svou rodinou přepaden a stane se svědkem vraždy svojí ženy a malé dcerky. V tom přichází na scénu Jamie Foxx jako renomovaný advokát Nick Rice, který se pustí po stopě pachatelů, kteří jsou dopadeni a postaveni před soud.

Ctihodný občan
Autor: Hollywood Clasic Entrertainment

Duševně otřesený Shelton doufá, že soud vrahy odsoudí, jenže justice je proti němu. Shelton to bere jako selhání systému, když vrazi jeho manželky a dcery budou po pěti letech opět na svobodě. Proto začíná kolotoč velkých zvratů a napínavých okamžiků. Zhrzený manžel a otec si vezme spravedlnost do vlastních rukou.

Kolotoč událostí a kamera Jonathana Sela, navozují tísnivou a napjatou atmosféru, která donutí Rice i diváky, aby si začali pohrávat s vahami spravedlnosti, přemýšlet nad soudním systémem a přístupem k jednotlivým případům.

Ctihodný občan
Autor: Evil Twins


Nebýt hlubšího podtextu, šlo by pouze o dobře zfilmovaný a promyšlený psychologický thriller s dosti krvavým a brutálním vývojem. Příběh Sheltona i Rice je ale škola pro každého soudce, právníka i ctihodného občana, která nabídne každému divákovi řadu podnětů k zamyšlení.

543850:gallery:true:true