Princezna se zlatou hvězdou na čele

Režie: Martin Frič

Premiéra: 18. prosince 1959

Místa natáčení: Exteriéry se natáčely na zámku v Průhonicích.

Vzpomínky prince Radovana - Josef Zíma (78): NATÁČENÍ PO MEJDANU

698538:gallery:true:true

"První natáčecí den mi bylo dost špatně. Celou noc předtím jsme totiž slavili s kamarády narození mé první dcery Zuzanky. Nespal jsem ani minutu a nakonec mne zachraňovala maskérna, abych vypadal trochu k světu. Také mě trápil kostým. Musel jsem nosit potupné punčocháče, které zdůrazňovaly moje nohy trochu do O, a taky mi vadila paruka, která byla úplně zbytečná, protože v té době jsem měl ještě hodně vlastních vlasů.“

Zajímavost: Princezna Lada – Marie Kyselková skrývala pod šaty těhotenské bříško. V době natáčení pohádky čekala syna Ondřeje s manželem Petrem Haničincem.

Jak se budí princezny

Režie: Václav Vorlíček

Premiéra: 1. března 1978

Místa natáčení: Křivoklát, Pernštejn, Roštejn, Orlík nad Humpolcem.

Vzpomínky prince Jaroslava - Jan Hrušínský (55): LÉTAJÍCÍ MENŠÍK

698525:gallery:true:true

"Ve filmu je scéna, kdy vylézám po laně z okna a dole na mě čeká sluha Matěj – Vladimír Menšík. Seskočil jsem na zem, vzal pytel s věcmi a jdu za Menšíkem, když slyším režiséra Vorlíčka: Stop! Honzo, sluhu hraje Vláďa, nenos ty pytle, když jsi princ. A já na to: Ale já to rád udělám. Tak jsem si ho vážil, že jsem nechtěl, aby je nosil on. Když se točila v lese u Humpolce scéna, kde s Vláďou jedeme na koních, režisér nám říkal: Kluci, tak to aspoň zkuste, posadit se na koně je zážitek. A byl. Vyrazili jsme mezi stromy a můj kůň náhle zastavil. Já jel ovšem dál. Vletěl jsem rovnou do roští, kde už se na zemi válel Vláďa a povídá pyšně: Já byl rychlejší! A zavolal na režiséra: Vašku, pojeď taky, je to zážitek!“

Zajímavost: Při natáčení si Jan Hrušínský zlomil nohu. Filmaři museli vymyslet záběry tak, aby to nebylo poznat.

Tři oříšky pro Popelku

Režie: Václav Vorlíček

Premiéra: 1. ledna 1973

Místa natáčení: Moritzburg v Sasku, vodní hrad Švihov u Klatov, interiéry v berlínských ateliérech.

Vzpomínky prince  - Pavel Trávníček (60): MACECHA ZE SUDET

698536:gallery:true:true

"Bylo to velké překvapení, když jsem konkurz na prince vyhrál. Kolem mě samé hvězdy a já byl začínající klučík, který stál pomalu poprvé před kamerou. Mezi natáčením jsme mrzli ve starém autobuse. Když jsme s klukama nadávali na po...nou zimu, najednou se otočila paní Carola Braunbock, která hrála zlou macechu, a povídá: Chlapci, já vám docela dobře rozumím, chodila jsem do školy v Čechách. Ta zima je opravdu děsná. Nám spadla brada, protože jsme si mysleli, že z německého štábu nám nikdo nemůže rozumět.“

Zajímavost: Prince nadaboval Petr Svojtka, protože Pavel Trávníček měl silný moravský přízvuk. Zvířata nesměla přes hranice, proto v Německu musel za Juráška zaskočit jiný kůň.

Tři veteráni

Režie: Oldřich Lipský

Premiéra: 1. července 1984

Místa natáčení: Filmovalo se v ateliérech v Praze, na Křivoklátě a v lomu u Koněpruských jeskyní. Město, kudy se plazí nos princezny, je kousek za hranicemi v Německu.

Vzpomínky princezny Bosany - Vida Neuwirthová (48): NOS NA HODINU

698531:gallery:true:true

"I po dvaceti letech se mne lidé ptají, jestli jsem ta princezna Bosana s dlouhým nosem. Byl dva a půl metru dlouhý a složitě připevněný k obličeji, vždy jsem musela přijít do maskérny aspoň o hodinu dřív než ostatní. Zato jsem si připadala jako opravdová princezna, když jsem měla k ruce dva lokaje, kteří se o můj prodloužený nos starali. Byli to dva loutkoherci a měli prut jako na ryby, každý tahal za drátky z jedné strany nosu. Můj nos byl naštěstí dlouhý jenom dva a půl metru. Zbytek, ony hadice táhnoucí se přes půlku zeměkoule, byly v režii pana Švankmajera. To už jsem na obličeji naštěstí přilepené neměla,“ říká herečka, která dnes vede loutkové divadlo pro děti.

Zajímavost: Interiér hradu Křivoklát, kde se točilo, byl vyzdoben pravými československými a rakouskými šavlemi z přelomu 19. a 20. století. Když Bimbác loví v potoku kliku od flašinetu a v dalším záběru z něj vyleze, má mokrou jen košili, kalhoty ne.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Režie: Zdeněk Troška

Premiéra: 1. prosince 1987

Místa natáčení: Pohádkové scény se točily v barrandovských ateliérech. Štáb se usídlil i na hradě Bouzov a zřícenině hradu Frýdštejn u Malé Skály.

Vzpomínky princezny Jasněnky Michaela Kuklová (42): JEDNA HLAVA, DVĚ LEBKY

698528:gallery:true:true

Jasněnka byla krásná práce, i když občas dramatická. Prožila jsem si pár úrazů, kdy mě Helenka Růžičková propleskávala střevíčkama tak, že jsem měla modřiny v obličeji, takže slzy jsou reálné. Yvetta Blanarovičová zase odkopávala lebku ve sluji a trefila se přímo do mé hlavy. I s Honzou Potměšilem to bylo skvělé natáčení a ve výškách jsme byli vždycky jištěni lanem. Na konci pohádky, kdy stojíme na Bouzově na ochozu, jsem byla před kamerou hrdina, jinak mám totiž závratě. “

Zajímavost: Na začátku pohádky jsou čarodějnice Helena Růžičková a její dcera Yvetta Blanarovičová u krále a dcera čarodějnici při oslovení vyká. Později už si s maminkou jen tykají.

Koloběžka první

Režie: Ludvík Ráža

Premiéra: 1984

Místa natáčení: Exteriéry se natáčely v průhonickém zámeckém parku.

Vzpomínky Koloběžky Dáda Patrasová (54): ROVNOU DO STÁDA OVEČEK

698534:gallery:true:true

„Královna Koloběžka je jedna z nejkrásnějších pohádek, ve kterých jsemhrála. Můj kostým z rybářských sítí, kousku látky a kytiček byl kouzelný. Sice jsem se pořád někde zachytávala, ale to se dalo zvládnout. Dodnes si pamatuji, jak jsem měla přijet na královskou audienci: oblečená neoblečená, učesaná neučesaná, přijet nepřijet a dát dar nedar. Moje koloběžka byla vyrobená z prkna, koleček od trakaře, řídítka byla z větve a byla hrozně těžká. Svou váhou byla místy až neovladatelná, takže z ničeho nic vjet do stáda oveček nemuselo být ani narežírováno. Bylo to krásné a dojemné finále celé pohádky. Panu režisérovi Rážovi a Janu Werichovi, který pohádku napsal, budu za ni do smrti vděčná.“

Zajímavost: Televize vyhlásila zvláštní výzvu. V určitý den se měly dostavit do Průhonic děti se svojí koloběžkou. Sjely se jich stovky!

Z pekla štěstí

Režie: Zdeněk Troška

Premiéra: 4. března 1999

Místa natáčení: Začalo se natáčet v létě 1998 a nejvíc se štáb zdržel na náměstí a zámku v Telči a skanzenu v Přerově nad Labem. Některé záběry jsou z hradu Roštejn a ze zámků v Třeboni a Jindřichově Hradci.

Vzpomínky Dory Dana Morávková (39): SETKÁNÍ BOŽSKÝM KÁJOU

698530:gallery:true:true

„Poprvé jsem dostala v pohádce zápornou roli, takže jsem se na natáčení těšila. V prvním díle jsem byla na placei s malým Péťou a hlídal ho velký Petr, můj muž. Během natáčení s ním jezdil mezi štábem v kočárku. V druhém díle jsem se potkala s Karlem Gottem a musím říct, že byl naprosto božský. Na exteriéry při nočním natáčení, kde se točilo peklo, za ním jezdily davy fanynek i z Německa. Bylo to neuvěřitelné, kdyby mi to někdo vyprávěl, nevěřila bych tomu.“ Dana si zahrála nejen zlou Doru, ale k oběma dílům pohádky dělala i choreografii.

Zajímavost: Kamenný most nedaleko Staré Hlíny na Třeboňsku, ze kterého svrhnou krále a princeznu, si zahrál už v pohádce Byl jednou jeden král.

Fotogalerie
7 fotografií

na královskou audienci: oblečená
neoblečená, učesaná neučesaná,
přijet nepřijet a dát dar nedar.
Moje koloběžka byla vyrobená
z prkna, koleček od trakaře, řídítka
byla z větve a byla hrozně
těžká. Svou váhou byla místy až
neovladatelná, takže z ničeho nic
vjet do stáda oveček nemuselo být
ani narežírováno. Bylo to krásné
a dojemné finále celé pohádky.
Panu režisérovi Rážovi a Janu Werichovi,
který pohádku napsal,
budu za ni do smrti vděčná.“
Zajímavost:
Televize vyhlásila zvláštní
výzvu. V určitý den se měly
dostavit do Průhonic děti se svojí
koloběžkou. Sjely se jich stovky!