Rembrandtův Homer

„Homerovi to opravdu sekne,“ okomentoval Bartonův výtvor návštěvník stránky limpfi sh.com. Na hlavě otce rodiny Homera Simpsona přibylo i pár vlasů.

Rembrandt van Rijn (1606–1669)

Nizozemský mistr, jehož dílo se považuje za vrchol barokního umění v Evropě. K počítačovému obrazu Homera posloužil jeden z jeho autoportrétů.

 

Rembrandtův Homer
Autor: profi media.cz, (c) Isifa.com a abl

Willie van Gogh

A je tu Willie. Nevrlý a hádavý Ir, který by všechny děti, Barta Simpsona nevyjímaje, nejraději poslal do horoucích pekel. Jeho zrzavé vlasy Bartona inspirovaly, aby irského bručouna přetvořil ve Vincenta van Gogha.

Vincent van Gogh (1853–1890)

Známý postimpresionista, který si uřízl ucho, neměl lehký život. Jeho dílo se proslavilo až po jeho smrti. Mezi jeho nejslavnější obrazy patří Autoportrét

 

Willie van Gogh
Autor: profi media.cz, (c) Isifa.com a abl

Apu Dalí

Ke známým postavičkám seriálu patří i indický obchodník Apu z Kwiki Martu, který Homera zásobuje plechovkami piva Duff , sendviči a zmrzlinou. Barton vytvořil z Apua kresleného excentrika – malíře Salvadora Dalího.

Salvador Dalí (1904–1989)

Extravagantní španělský umělec se proslavil surrealistickými obrazy plnými fantazie a pokřivených tvarů. I sám k sobě přistupoval jako k výtvarnému dílu a svět ohromoval svým zatočeným dlouhým knírem.

 

Apu Dalí
Autor: profi media.cz, (c) Isifa.com a abl

Marge s perlovými náušnicemi

Takhle by možná Johannes Vermeer namaloval v jedinečném plastickém světle Homerovu manželku Marge. S jejím modrým účesem by se ale dost natrápil, dal by mu asi víc práce než klasické holandské čepečky.

Johannes Vermeer (1632–1675)

Dívka s perlovými náušnicemi Nizozemský malíř, který se proslavil díky světlu plastickými, takřka realistickými obrazy ze života střední vrstvy. Obraz Dívka s perlovými náušnicemi patří k jeho vrcholným dílům.

 

Marge s perlovými náušnicemi
Autor: profi media.cz, (c) Isifa.com a abl

 


 

SIMPSONOVI

Patří k nejznámějším a nejdéle vysílaným televizním animovaným seriálům vytvořeným režisérem Mattem Groeningem. Vysílá se ve více než 70 zemích již 20 let. Poprvé se na obrazovkách objevil 19. dubna 1987, ovšem ne jako seriál, ale jako dvouminutový skeč. V ČR měli Simpsonovi premiéru v roce 1992. Odvysíláno bylo už 20 sérií a více než čtyři stovky dílů. V USA zrovna běží 21. série a vyrábí se 22. Objevili se v něm tři ze čtyř legendárních Beatles, Elizabeth Taylor, Richard Gere, američtí exprezidenti Bill Clinton i George Bush, kapely Cypress Hill, N’Sync, U2, zpěvák Elton John nebo legendární Barry White.