K bojovému umění malého Jeana přivedl jeho otec, který ho nechal zapsat do kurzu karate. To však ještě netušil, že se díky bojovému umění stane slavným a akrobatické roznožky ho budou v budoucnu více než dobře živit. Karate herci skutečně učarovalo a ve dvaceti letech se stal mistrem Evropy ve střední váze. Pak si otevřel i své vlastní bojové studio. K herectví, které bylo jeho dětským snem, se dostal ve Francii. Sen si začal plnit na začátku osmdesátých let a první film, který natočil, se jmenoval Ulička barbarů.

Do Hollywoodu šel bez angličtiny

Van Damme ale toužil po Americe, po Hollywoodu. A aby mohl odcestovat za velkou louži, musel prodat své studio. V roce 1981 se přestěhoval do Los Angeles. Anglicky uměl velmi špatně a zpočátku přespával v autě, které si pronajal. Živil se rozvážením pizzy, řídil limuzínu a jednu dobu dělal i vyhazovače v nočním klubu.

Měl štěstí, seznámil se s Chuckem Norrisem a ten ho angažoval do svého filmu jako kaskadéra. Pak už jeho kariéra začala nabírat obrátky a v roce 1985 natočil v Hollywoodu první úspěšný film Karate Tiger.

Proslulé filmy
Po výkonu v krvavém sportu se herci začaly hrnout nabídky.
Autor: Profimedia.cz

Po dalším snímku Krvavý sport, který se stal trhákem, se mu začaly nabídky jen hrnout. Úspěšné byly i jeho další filmy Kickboxer, Dvojitý zásah nebo Univerzální voják. V roce 1995 se pustil poprvé i do režie a předvedl se ve snímku Souboj cti. Kromě čtyřicítky bojových filmů natočil i akční komedii JCVD, ve které popsal svůj životní příběh. Jeho zatím posledním filmem je Univerzální voják III: Znovuzrození, který měl loni premiéru.

Milovník žen a vážné hudby

O drsně působícím herci jen málokdo ví, že miluje vážnou hudbu a poslouchá Beethovena. Kromě toho se rád dívá na romantické filmy. Jeho atraktivní vizáž ho přímo předurčuje do role miláčka žen. Také ji poctivě plní a je už šestkrát ženatý! V roce 1999 si dokonce podruhé vzal svou v pořadí třetí ženu. Má tři děti a nejstarší syn Kristopher si s ním zahrál i v několika filmech.

Jako mnoha jiným hvězdám, tak se ani jemu nevyhnuly anabáze s drogami. V devadesátých letech absolvoval protidrogovou terapii a nakonec se mu podařilo závislost překonat. Van Damme několikrát navštívil Českou republiku. Naposledy letos v březnu, kdy byl členem poroty České Miss.

Fotogalerie
3 fotografie