Vláknina by měla být běžnou součástí našeho jídelníčku stejně jako třeba vitamín C, železo nebo hořčík. Zdraví prospěšná je v každém věku. Nejvíce známý pozitivní přínos pro organismus má při problémech se zažíváním. Mnoho z nás ví, že v případě zácpy pomůže právě vláknina. Má ale také mnoho dalších přínosů pro naše tělo. Snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění, osteoporózy, cukrovky nebo zabraňuje tvorbě žlučových kamenů. Někteří odborníci tvrdí, že je dobrá také v boji se zubním kazem a jako prevence ke vzniku paradentózy. Pomáhá také při léčbě hemeroidů a při detoxikaci organismu. Tím, že vláknina váže vodu, je její zvýšený příjem ordinován také při různých redukčních dietách. Díky ní máme totiž pocit většího zasycení. Potraviny, které obsahují vlákninu, jsou tužší a musí se více kousat, což nás více zasytí. Vázaností vody se pocit nasycení také zvyšuje.

Většina z nás má vlákniny nedostatek. Pokud se nezaměříme na vyšší konzumaci ovoce a zeleniny, obilovin, oříšků a dalších potravin s vysokým obsahem vlákniny, nezískáme denně takové množství vlákniny, jak bychom potřebovali. Při nedostatku vlákniny v těle se prodlužuje doba trávení stravy z několika hodin až na celé dny. V nejhorších případech trvá trávení potravy v těle i týden a ve střevech tak zůstává a hnije nestrávená potrava.