Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Chobotnice na Letné nebude

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
23. července 2008
14:34

Nová budova Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického na pražské Letné nevyroste. "Celé veřejnosti je nyní již jasné, že 'chobotnice' na Letné se stavět nebude," prohlásil ministr kultury Václav Jehlička.

Tuto budoucnost knihovně 'předpověděl' na tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet projednával program péče o národní kulturní poklad, tedy o několik českých státních kulturních institucí včetně Národní knihovny.

Program se má starat především o objekty, ve kterých tyto instituce sídlí a které jsou ve špatném stavu, tedy například o hlavní budovu Národního muzea či sídlo Národní knihovny v Klementinu. Nikdy se neuvažovalo o tom, že by prostředky z programu šly na stavbu nové budovy knihovny.

Podle ministra byl projekt nové knihovny na Letné nepřipraven. "A byl jistým dobrodružstvím. Nyní se naše pozornost musí soustředit na revitalizaci Klementina ve světle nových souvislostí," řekl ministr. Vedení Národní knihovny ale vždy deklarovalo, že Klementinum zůstane hlavním sídlem této instituce.

Podle Jehličky nejsou na výstavbu knihovny nazývané blob peníze ani pozemek. Už v květnu ministr kultury uvedl, že v rozpočtu bylo na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun. Kaplického projekt výstavby knihovny nazývané blob by stál podle odhadů kolem čtyř miliard.