Pěšky, nebo koloběžkou? Tato otázka rezonuje mezi obyvateli Prahy už několik let. Na sociálních sítích i ve veřejném prostoru jsou vidět negativní reakce na koloběžky  „prdnuté” na chodníku či blokující dopravu na silnici, a na  „ožralé” jezdce, kteří si svou trasu „střihnou” přes chodník. Na besedě společnosti STUŽ, kde se sešli zástupci magistrátu, Prahy 1 a obyvatel, otevřel téma Vojtěch Ryvola (ANO), radní pro dopravu Prahy 1. Právě centrum se s problémem elektrokoloběžek „peklí" nejvíce. 

Vojtěch Ryvola je sice velkým podporovatelem cyklodopravy, ale koloběžky mu vadí. „Protože z psychologie věci, ten, kdo si stoupne na koloběžku, si myslí, že se na chodníku ztratí. Když ale někdo jede na kole, tak je vidět z daleka, kdežto koloběžka se v davu ztratí,” konstatuje radní. To vede k častým srážkám koloběžkařů s chodci. 

Nejvíce havárií je v Praze 1 spojeno právě s koloběžkou. „Mladí z celé Evropy se do Prahy přijedou vydovádět, a když už toho mají dost, vlezou na koloběžku a dělají závody. Na Praze 1 máme největší boj s koloběžkami, protože způsobují největší zmatek,” zlobí se Ryvola. Běžná praxe prý je, že na koloběžce jedou dva, někdy dokonce tři lidi najednou. 

Omezit parkování

Radnice „jedničky“ se rozhodla proti koloběžkám zakročit. „Nejprve chceme udělat to, že se přepne takzvané zónové parkování na bodové parkování,“ vysvětluje radní. Na zónovém totiž mohou jezdci svůj dopravní prostředek odložit kdekoliv v rámci určitého místa, kdežto bodové parkování bude daleko přesnější a nebudou se díky tomu opakovat situace, kdy koloběžky překáží uprostřed chodníku. Na Praze 1 už vzniklo 41 takových parkovacích míst, tři se ještě budují.

Dalších 35 míst vznikne u málo frekventovaných chodníků. Parkování „na prasáka“ bude radnice tolerovat, protože nikomu neuškodí. „Jedná se o takzvaná virtuální parkoviště, kde se dohodneme, že tam parkovací bod může být,“ uvádí Ryvola. Za další se omezí počet koloběžek na jednom stání. Každá společnost bude mít vyhrazený přesný počet míst na daném parkovišti.

I takhle v Praze končí špatně zaparkované sdílené elektrokoloběžky.
Autor: Respondent Blesku

Opatření proti egoistům

„Zda bude kolo nebo koloběžka skutečně na chodníku nebo na parkovišti, kde má být, je už záležitostí městské policie,“ dodává radní pro dopravu. Špatně zaparkovanou koloběžku totiž mohou strážníci nechat odtáhnout stejně jako auto. Městská policie také představuje jediné řešení v případě jízdy po chodníku. „Přestože už existuje technologie, která dokáže zastavit elektrokoloběžku, když vjede na chodník, tak chodníky i ulice v Praze 1 jsou natolik úzké, že GPS nepozná, kde se stroj pohybuje,“ vysvětluje Ryvola.

Nový kamerový systém

Existuje ale i další technologie napojená na kamery. Když kamera zachytí, jak někdo vjede s elektrokoloběžkou nebo elektrokolem na chodník, motor automaticky vypne. Nové kamery však zatím na „jedničce“ nefungují. „Minulý týden jsem se dohodl s provozovateli půjčoven – Lime, Bolt, NextBike a Rekola, že do 31. srpna vybudujeme přesnou infrastrukturu parkovišť. Když po konci srpna nepřepnou všichni provozovatelé na bodové parkování, začneme se chovat striktně,“ dodává.

Královská cesta bez koloběžek

Praha 1 také požádala magistrát, aby nechal vyhotovit memorandum o sdílených elektroprostředcích pro celou Prahu. Jednotlivé městské části budou k dokumentu přidávat vlastní specifické dodatky. „Chceme docílit věci, aby na Královské cestě nefungoval žádný elektromotor. Nechci, aby se mi stala znovu situace před 14 dny zpátky, kdy mě na Karlově mostě málem srazilo 7 elektrokoloběžek,“ říká závěrem Ryvola.

„Senilní pitomec” a „vyfutrovanej kretén”

Strasti, které obyvatelé Prahy 1 dennodenně s elektrokoloběžkami zažívají, ilustruje video, které se nedávno objevilo na sociálních sítích. Muž a žena na něm přemístí jednostopé dopravní prostředky,pravděpodobně z toho důvodu, že byly nevhodně „zaparkované“ na chodníku, nebo překážely tam, kde neměly. Když je odtlačí dostatečně daleko, bez rozpaků jimi „fláknou“ o zem, což se nelíbí jednomu z přihlížejících.

Že se nestydíte takhle s nimi mlátit,“ okomentoval počínání dvojice. Zatímco žena ostentativně z „místa činu“ odešla, její druh si výtku nedal líbit a s podobně starým mužem se dal do slovní pře. „Chceš přes držku, ty ho*vado?“ nenechal si muž výtku líbit. „Tak pojď, ty frajere vyfutrovanej,“ vrátil mu výzvu muž s plnovousem, kterému se neúcta vůči cizímu majetku očividně nelíbila.

K šarvátce mezi dvěma letitými občany naštěstí nedošlo. I tak se po ulici rozlehlo pár dalších peprných nadávek. „Ču*áku vypadni, a je to!“ snažil se neelegantně rozloučit muž, který předtím s koloběžkami manipuloval. „Komu říkáš ču*áku, ty senilní pitomče?“ znělo v odpověď. Jak je z videa patrné, koloběžky neřeší jen ti mladí, ale problémy s nimi přerůstají přes hlavu i starším generacím.

Video
Video se připravuje ...

Opilý cizinec jel na elektrokoloběžce jednosměrkou, naboural do popelářů. (2019) MP Praha

Fotogalerie
18 fotografií