Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

V Německu zavírají dětská hřiště kvůli broukovi, který žije též v Česku: Majka může způsobit i smrt!

Autor: rix - 
7. dubna 2023
13:22

Ač na to počasí zatím nevypadá, v České republice se pomalu probouzí jaro. A s ním také hmyz. Právě některé druhy drobných zvířat mohou přidělat vrásky na čele mnoha rodičům. V Německu mají v současné době obrovský problém s broukem, který žije i u nás. Přemnožila se tam v krajních případech velmi nebezpečná kráska majka fialová. 

Majka fialová na první pohled uchvátí pozorovatele svým vzhledem. Jde o jednoho z nejkrásnějších brouků, kterého u nás můžeme vidět. Za její krásou se ale skrývá velké nebezpečí. Jde o jedovatý hmyz. A ohrožené jsou především malé děti. Své o tom vědí v sousedním Německu. 

Jak uvedl web německé televize RTL, kvůli majce v malém městečku Hofgeismar v Hesensku zavírají dětská hřiště. Důvod je prostý. Ač majka svým jedem zvládne člověku maximálně potřísnit kůži, při jejím pozření může u dítěte dojít v krajním případě až ke smrti. A právě v sousední zemi se brouk nebezpečně přemnožil. 

Pokud by nějaké dítě nedopatřením majku spolklo nebo si jen olízlo ruce potřísněné jedem, může u něho dojít k poškození ledvin nebo k srdečnímu selhání. Aby se případným komplikacím zabránilo a aby byli chráněni hrající si děti i jejich rodiče, nechal úřad veřejného pořádku města Hofgeismar co nejrychleji uzavřít dětská hřiště. 

„Hřiště budeme pravidelně kontrolovat, ale předpokládáme, že může být znovu otevřeno za čtyři až šest týdnů, protože délka života brouků je pouze jeden měsíc,“ uvedl místní úřad. 

Chlapeček skončil v nemocnici 

Jak již dříve deník Blesk informoval, v roce 2016 skončil kvůli krátké „hře“ s tímto nebezpečným broukem na jednotce intenzivní péče teprve tříletý chlapeček. „Jed může projít kůží, způsobuje u některých lidí puchýře. Nebezpečný je ale především při požití, dítě si tehdy mohlo třeba olíznout prsty,“ popsal tehdy entomolog Petr Šípek.

Majka fialová není podle entomologa v žádném případě agresivní vůči člověku či zvířatům. „Rozhodně na nikoho sama od sebe neútočí. Člověka si vůbec nevšímá. Určitě by je lidé neměli zabíjet,“ vysvětloval odborník. Majky jsou chráněné a mají v krajině důležitou funkci. Objevují se jen tam, kde je nepoškozené životní prostředí.

Pokud se majky náhodou dotknete, je nutné si co nejrychleji umýt ruce. V žádném případě nesmíte jed olíznout. Z puchýřů strach mít nemusíte, zahojí se samy. Pokud ale pocítíte nevolnost nebo další příznaky otravy, jděte k lékaři.

Video  Do České republiky se dostal gigantický druh klíštěte.  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

new era ( 12. dubna 2023 14:30 )

Videla jsem sestrih nekolika videi z nemecke poslanecke snemovny, kde se naprosto seriozne rikaly takove hefty, jako "budoucnost Nemecka nosi burku" atd. Kdybych to sama nevidela, tak tomu neuverim.
Kriminalita pristehovalcu (vcetne znasilnenych deti!!) nesmi do medii.
Pamatuji po zacatku migracni vlny, jak unikla amaterska/domaci videa, jak k Nemcum domu vlitla policie, v nekterych pripadech tezkoodenci, protoze na socialnich mediich lajkovali nebo preposilali nebo textem podporovali kritiku migrace.
Pamatuji si pani, ktera dala na YouTube video, ve kterem popsala, jak jeji deti byly sikanovany a fyzicky napadeny detmi migrantu - jeji manzel se jim postavil, aby ochranil sve deti a chvili na to jej zatkl nemecky SWAT team.
A to, co se tady deje od zacatku Covidu a R-U valky, to by bylo na knizku (za kterou bych sla do vezeni, kdybych ji chtela vydat 😂🤣😂🤣😂🤣😂).
Muj manzel je Nemec a souhlasi se mnou, ze se odsud odstehujeme, protoze to uz neni normalni, co se v Nemecku deje. Nesmet zabit vosu je fakt jen jeden priklad za vsechny, jak je to tady postavene na hlavu.
EU se snazi jiz leta prosadit to, aby nemecke zakony platily pro vsechny clenske staty.
Ja jsem rikala uz od zacatku, ze vstupovat do EU je obrovska chyba, rikala jsem to jeste pred tim, nez jsme museli prejmemovat Rum na Tuzemak. Prala jsem si se plest..... 🥺

new era ( 12. dubna 2023 13:13 )

V Nemecku pod pokutou. A ze Nemci donaseji a udavaji!! Taky jsou k tomu od malicka vedeni (to neni vtip). Ja tady nemuzu ani zabit vosu, i kdyby me obtezovala nevim jak. Uz jsem zapomnela, kolik ty pokuty jsou, ale malo to neni. At zije Nemecko 🇩🇪 🤮

krapotkin ( 9. dubna 2023 11:41 )

To vysvětlete pošukům z EU, kteří chtějí omezit chov skotu a maso nahradit broukama.

N Nxn ( 8. dubna 2023 08:54 )

Jojo, zakázat taky kolo, tuhle to zabilo cyklistu. A včely jsou taky u vody, zakázat vstup na loukách i v lesích. U ve městech ..

N Nxn ( 8. dubna 2023 08:53 )

Kdo chce zavřít dětská hřiště a proč? Jinde dítě toho brouka nepotká a učitelka s Kateřinou na vycházce je jistě ohlídá lépe než rodič na hřišti. Prvnaccu druhacci ze školy nejsou nikdy sami, nehrají si v trávě, ale hřiště by je mohlo zabít. Chi bono?

Zobrazit celou diskusi