Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

36 let od výbuchu v Černobylu: Situace s Rusy byla nebezpečná, řekl šéf atomové agentury

Aktualizováno -
26. dubna 2022
17:51
Autor: šamol, ČTK, mav - 
26. dubna 2022
15:01

26. dubna si svět připomíná 36. výročí havárie jaderné elektrárny Černobyl, kde v roce 1986 vybuchl čtvrtý reaktor elektrárny. Hrůzná havárie dodnes děsí svět, místo tragické události před invazí na Ukrajinu přitahovalo velké množství turistů. Posledních pár měsíců je okolí elektrárny součástí války na Ukrajině a v nesprávných rukou se stává další hrozbou pro své okolí. Černobyl dnes navštívil i šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, který uvedl, že radiace v elektrárně je normální.

„Úroveň radioaktivity je, řekl bych, v normálu,“ řekl Grossi novinářům na místě a doplnil, že situaci MAAE každý den sleduje.

Pozn. red.: Původní verze textu i titulku obsahovala slovo abnormální. Agentura AFP posléze chybnou větu opravila - místo "at normal" rozuměli "abnormal".

„Situace byla absolutně nenormální a velice, velice nebezpečná,“ uvedl Grossi k obsazení zařízení ruskými vojsky. K elektrárně ho dnes doprovodil tým odborníků. Na místo donesli potřebné vybavení jako dozimetry a ochranné obleky a chystají se provést „radiologické a další kontroly“, uvedla MAAE. Opraví také dálkové monitorovací systémy, které přenášejí data z elektrárny do vídeňského sídla agentury. Přenos se přerušil krátce po začátku války.

Katastrofa nebývalých rozměrů

Nehoda, která ovlivnila život několika generací, začala testem, při němž se simuloval výpadek elektřiny. Osudové chyby se operátoři dopustili tím, že zablokovali havarijní signál, který by při uzavření přívodu páry na turbínu automaticky odstavil reaktor. Jádro reaktoru prasklo a následoval výbuch, který okamžitě vypustil do ovzduší velkou vlnu radiace, ta se šířila až do okolních zemí. Nejvyšším dávkám radiace bylo vystaveno zhruba 600 tisíc lidí. O průběhu události natočila HBO úspěšný seriál Černobyl.

Černobyl ve stínu války 

Od vypuknutí války došlo v oblasti Černobylu k řadě incidentů včetně lesních požárů z ostřelování a narušení vysoce radioaktivní půdy v důsledku kopání zákopů. Vyloupena byla také výzkumná laboratoř financovaná EU používaná ke sledování jaderného odpadu.

Areál elektrárny před dvěma měsíci obsadili ruští vojáci, kteří v ní uvěznili více než 100 zaměstnanců. Jejich klasická 12hodinová směna se proměnila na 25 dnů dlouhou a nepřetržitou službu. Jaderná elektrárna se tak v době invaze ocitla několikrát bez elektřiny. Ruští okupanti se nakonec z Černobylu stáhli, a to kvůli ztrátě způsobené ukrajinskou armádou a vystavení se radiaci. 

18:53
Dnes

Ruské střely, které dnes zasáhly Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, poškodily přístavní infrastrukturu. „Ví se o jednom zraněném. Muž zraněný střepinami byl hospitalizován,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper na telegramu a vyzval obyvatelstvo, aby reagovalo na vyhlášení leteckého poplachu a odebralo se do krytů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upřesnil, že ruské střely poškodily v přístavu Pivdennyj u Oděsy přístavní zařízení patřící Ukrajině a Singapuru.

18:26
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč). List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

Program schůze republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona dnes prošel v poměru 316 ku 94 hlasům, což uvolňuje cestu k tomu, aby se o jednotlivých částech zahraniční pomoci hlasovalo odděleně v sobotu. Dnešní přijetí programu podle NYT naznačuje, že legislativa bude mít podporu, jelikož program prošel s významnou podporou demokratů i většinou republikánů, navzdory nesouhlasů pravicového křídla Republikánské strany.

„Existuje mnoho dezinformací o tom, co a proč tady děláme,“ řekl Johnson v pořadu The Mark Levin Show. „Ukrajinci nyní zoufale potřebují smrtící pomoc. ... Nemůžeme dovolit, aby Vladimir Putin vpadl do další země a zabral ji,“ řekl s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. „Jedná se o velmi vážné záležitosti s globálními důsledky,“ dodal.

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

Zobrazit celý online

Jaderná fyzička Dana Drábová na twitteru každý den informuje o radiační situaci na Ukrajině. Pro Českou republiku podle ní elektrárna nepředstavuje hrozbu. Dnes ráno mimo jiné připomněla právě výročí výbuchu jaderné elektrárny Černobyl. 

Všechny reaktory elektrárny už byly odstaveny, ale v černobylském areálu se stále chladí použité jaderné palivo.

Video  Drábová v Blesku o ruských hrozbách: Putin je šílený, ale k jaderné válce nesáhne.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa