Nošení dioptrických brýlí či kontaktních čoček je úděl, se kterým se málokdo smíří. Dioptrie mohou být překážkou při běžných činnostech, které dennodenně provádíme. Patří mezi ně například řízení automobilu, sportování, práce na počítači či péče o děti. Jak se s tímto problémem poprat?

Zahoďte brýle jednou provždy

Pokud nejste spokojení s nutností nosit trvale kontaktní čočky nebo brýle, a přesto chcete dobře vidět, nabízí se jednoduché řešení, jak se problému zbavit. Možná netušíte, že většiny očních vad se můžete jednoduše zbavit pomocí  operace. Odborně se nazývají refrakční operace a oční lékaři při nich odstraňují pacientům dioptrie, astigmatismus či další oční vady. Tyto zákroky se dnes provádějí ambulantně a jsou zcela bezbolestné. Díky krátké době rekonvalescence je možné operaci provést prakticky kdykoli. Dokonce i v létě.

Neutrácejte desetitisíce

Nepodléhejte iluzi, že refrakční operace je drahá záležitost. Při srovnání finančních částek, které během let utratíte za obruby, dioptrická skla či kontaktní čočky, vychází zákrok o poznání levněji. Navíc tím získáte pohodlí a život bez omezení. A to se penězi vyčíslit nedá. Při výběru kliniky je dobré zaměřit se na ty, které svým pacientům nabízí doživotní záruku. V praxi to tedy znamená, že za případné dokorigování nebude pacient už nic platit.

Moderní technologie usnadňují lékařům operace.
Autor: Neovize Group

Kde se nechat operovat?

Kvalitní pracoviště poznáte jednoduše. Vstupní vyšetření by mělo být provedeno velice pečlivě – s rozkapáním očí a konzultací nejen s očním lékařem, ale i optometristou. Na vstupní konzultaci je dobré si vyčlenit alespoň dvě hodiny. Jen důkladné vyšetření umožní odborníkům zjistiti přesný rozsah a povahu vady a doporučit nejvhodnější typ operace. Jedním z takových pracovišť je oční klinika DuoVize v Praze či oční klinika NeoVize v Brně.

Obavy jsou zbytečné

Kolem refrakčních operací panuje řada mýtů a obav. Mezi nejčastější předsudky patří strach ze samotného zákroku. „Operace probíhá v místním znecitlivění kapkami a není vůbec bolestivá. Pacient vnímá jen dotyky. Navíc uklidňující lék, který dostane před operací, pomůže zvládnout dobře i psychické napětí, které někdo může pociťovat,“ vysvětluje primářka Lucie Valešová z oční kliniky DuoVize v Praze. Laser je bezpečný, v oku působí velice krátce a v konkrétním místě. Pokud se oko pohne ze stanovené osy, laser se okamžitě zastaví.       

Jak zákrok probíhá

Laserové operace na obou klinikách provádějí na špičkových přístrojích Carl Zeiss. Femtosekundový laser VisuMax je nejmodernějším přístrojem v České republice a umí nejšetrnější zákrok poslední generace NeoSmile 3D. „Provede nejen jemný nářez rohovky, ale také samotnou korekci dioptrií. Celý zákrok netrvá déle než 15 minut,“ uvádí docentka oční kliniky NeoVize, Šárka Skorkovská. Operace obou očí zabere v průměru pouhých 20 minut. Oko je vystaveno působení laseru přibližně 30 vteřin, zákrok je tedy neinvazivní a většina pacientů vidí již bezprostředně po operaci. Pacient se prakticky hned druhý den může zařadit do běžného života a přibližně za týden se může bez omezení koupat.