Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mobil sekretářce zalil oči krví a vypálil do nich 500 děr. Teď varuje druhé

Autor: Mii - 
20. února 2019
13:40

Nejen dlouhé sledování digitálních obrazovek škodí. Záleží, jak jsou nastavené, respektive jaký je na nich jas a velikost písmenek. Například dlouhodobé používání maximálního jasu může způsobit vážné potíže. Vyprávět by o tom mohla žena z Tchaj-wanu, které mobil vypálil do očních rohovek přes 500 děr. Mohl za to přitom pouhý fakt, že displej příliš zářil, uvedl server International Business Times.

Žena, identifikovaná pouze jako Chenová, pracovala jako sekretářka. Požadovalo se od ní, aby měla telefon neustále u sebe a mohla rychle odpovídat na zprávy. A protože trávila hodně času venku, nastavila si jas displeje na maximum, aby na mobil pod sluncem viděla.

Když ale vcházela do interiéru, jas si nikdy nesnížila – neustále ho měla na maximum a časem si na jeho intenzitu zvykla. Dlouhé měsíce žádné potíže nepociťovala. Časem ji ale začaly bolet oči a v jeden moment se dokonce zalily krví. Chenová se vyděsila a odjela do nemocnice.

Zde jí doktoři oznámili, že má v rohovkách přes 500 drobných děr. Na obou očích měla navíc zhoršené vidění, na levém o 40 % a na pravém o 70 %. Lékaři jí tak předepsali léky a zakázali dočasně používat jakákoli digitální zařízení.

Podle Honga Qitinga, profesora oftalmologie z Univerzity Pingtung Fuying, problémy Chenové způsobilo právě nastavení jasu na displeji. Měla ho nastavený na 625 lumenů, což je více než dvojnásobek doporučované zdravé míry, která činí 300 lumenů.

Qiting uvedl, že jakmile bude člověk hledět do mobilu s maximálním jasem déle než dvě hodiny, může si být jistý, že ho začnou oči bolet a pálit. „Může nastat i šedý zákal a retinopatie,“ upozornil profesor.

Využívejte noční režim

K podobnému incidentu došlo v roce 2017, kdy 21letá žena z Číny oslepla na jedno oko, když hrála na svém mobilu celou noc hry. Začala po večeři a pokračovala do rána následujícího dne. Přestala až tehdy, kdy na jedno oko již neviděla. Doufala, že se z toho vyspí, ale problém setrvával. Rodiče ji tak vzali do nemocnice, kde jí doktoři diagnostikovali obstrukci retinální arterie.

Že přílišné množství modrého světla, které emitují displeje, škodí, se ví dlouho. Čím dál více výrobců zařízení proto dává do mobilních zařízení tzv. noční režim, který změní barvu displeje na tlumenější odstín. Moderní telefony rovněž umí upravovat intenzitu jasu automaticky podle svého okolí. Tyto funkce je možné zapínat a vypínat podle potřeby.

Taurus70 ( 20. února 2019 22:11 )

Cesky novinar protoze chytracky hnupe😂😂😂😂

djaba ( 20. února 2019 19:36 )

Takovou hovadinu může napsat technický troglodyt .

Agent_007 ( 20. února 2019 14:30 )

 Kdyby používala Huawei,tak se ji to nestalo.

Zobrazit celou diskusi