Poslední pocta synovci Pavla Zedníčka (68) Jakubovi (†27) byla ve znamení samých jedniček. Pietní shromáždění začalo v Městském divadle v Brno symbolicky 11. 1. v 11 hodin, dvě hodiny po poledni se pak v krematoriu bude s mladým hercem loučit nejbližší rodina.

Na celé poslední rozloučení dohlíží rodinou najatá VIP ochranka, aby nic nenarušilo hladký a důstojný průběh obou rozloučení.

Herec brněnského divadla zemřel během oslav Silvestra krátce po půlnoci na dálnici D1 směrem na Vyškov. Jakub během autonehody sice narazil do středových svodidel a byl dostatečně v pořádku na to, aby vylezl sám z vozu, avšak právě to se mu stalo osudným. Chtěl si nejspíš sehnat pomoc na blízké čerpací stanici, která byla na druhé straně dálnice, a tak vešel do protisměru, kde si nevšiml jedoucí dodávky. Ta ho na místě usmrtila.

Jakub žil s herečkou Lankou Janíkovou (38), s níž měli devítiměsíční dceru Mayu.

DOJEMNÁ POCTA NA JEVIŠTI, KTERÉ MILOVAL

Mezi prvními do divadla dorazila velmi zarmoucená herečka Alena Antalová. Jak je zvykem, tak kolegové zemřelého drželi okolo rakve čestnou stráž. A ani tady tomu nebylo jinak. 

Alena Antalová na pohřbu Jakuba Zedníčka
Autor: Machan, Pátek ,Kundrát,

Přišli herci a přátelé Jakuba. Většina přinesla kytice čerstvých květů a na obličejích byl vidět obrovský smutek.  

Smuteční hosté přicházejí na poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem
Autor: Machan,Pátek,Kundrát

Na místo posledního rozloučení dorazil černý Mercedes s VIP značkou 77777. Zřejmě k zadnímu vchodu přivezl Jakubovu rodinu.  

Mercedes Pavla Zedníčka
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Na jevišti divadla byla položena rakev s ostatky mladého herce. Jak rakev, tak fotka i místo pro mluvčí byla zahaleny do bílého tylu. 

Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Kolegové zesnulého herce stáli čestnou stráž. 

Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Přišli Dušan a Pavla Vitázkovi, kteří se s Kubou velmi dobře znali. 


Dušan a Pavla Vitázkovi
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Známý herec a komik Bolek Polívka černý outfit doplnil červenou čapkou. 

Bolek Polívka
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

 Jeviště, kde byly ostatky Jakuba Zedníčka, se zaplnilo květinami a věnci se vzkazy. 

Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Úvodního slova se úderem 11. hodiny ujal Petr Gazdík, umělecký šéf muzikálového souboru brněnského divadla. Po pár větách ale přestal, protože před pódium usedala rodina pozůstalého. Vdova Lenka s dcerou, rodiče a strýc Pavel Zedníček s Hankou Kousalovou

Pavel Zedníček na pohřbu synovce Jakuba Zedníčka
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

 Vdova Lenka Janíková v náruči s dcerou Mayou

Vdova Lenka Janíková s dcerou Mayou
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

„Odchodem Jakuba Zedníčka ztrácí divadlo talentovaného herce, kamaráda a soucítím s jeho rodinou. Po skončení obřadu se zdržte osobních kondolencí. Kubíčku, budeš nám chybět, čest tvé památce,“ rozloučil se Gazdík.

Po jeho odchodu se vyměnila čestná stráž a na jevišti živě hrála a zpívala cimbálová kapela.

Opět se vyměnila čestná stráž. Z reproduktorů se rozezněl Pavel Bobek a na projekci se objevily fotky z jeho dětství a rodinného alba. Kuba zamlada, z divadla, s dcerou Mayou... 

Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Dalšího slova se ujal herec Dušan Vitásek. „Všichni tady stojíme, držíme se za ruce, dodáváme si sílu,“ začal svá slova a připomenul slavná jména lidí, kteří jako Jakub zemřeli náhle ve věku 27 let (Janis Joplin, Jim Morrison nebo Amy Whinthouse). Dušan dále vzpomínal na společné veselé historky, kdy se hledištěm rozezněl smích. 

Dušan Vitázek mluví na pohřbu Jakuba Zedníčka
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Po jeho dojemných slovech na jeviště vtrhla stepařská parta kolegů. Kuba se vedle herectví se věnoval již od dětství stepu, uplatnil se v muzikálech Marry Poppins a Chicago.

Na projekci běžely fotky a ukáky z představení, kde zemřelý herec hrál.

K pultu s mikrofonem přišel režisér, liberetista a dlouholetý ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, aby se s Jakubem rozloučil. „Jakube, tvůj odchod byl tak nečekaný, že jsme to prostě neunesli. Chtěl bych ti poděkovat za tvou obětavost a přátelství. Budeš nám chybět ve všech dnech.“ 

Ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša mluví na pohřbu Jakuba Zedníčka
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

"Kubík nás učil na JAMU step. Byl to vždy optimistický člověk, který vtrhl na zkoušku jako střela. Člověk plný vtipu a radosti ze života. V chystané Horečce sobotní noci měl roli Double J., je to škoda. Bude nám moc chybět," řekla Dagmar Křížová, představitelka Annette v Horečce sobotní noci.

Na plátně se opět rozběhly ukázky z představení, kde Jakub, stepoval, hrál a zpíval. A nechybí ani z představení Donaha!, kde Kuba předvedl svou skvělou figuru ve spodním prádle.

VIDEO: Loučení s Jakubem Zedníčkem - projekce fotografií z jeho rolí v divadle, jako hudební podklad hity Beatles z muzikálu Bítls

Na jevišti se sešli kolegové z divadle a společně se rozloučili písní. Smuteční hosté v hledišti se roztleskali a spadla opona. Lidé  ještě několik minut tleskali... Obřad trval 50 minut.

Poslední rozloučení s Jakubem Zedníčkem
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

VIDEO: Závěrečné loučení s Jakubem Zedníčkem s písní Beatles Here

Video
Video se připravuje ...

Závěrečné loučení s Jakubem Zedníčkem s písní Beatles Here Zdeněk Matyáš

Po odchodu hostů před jevištěm zůstala stát rodina včetně Pavla Zedníčka a jeho manželky Hanky. V tichosti se loučili s Kubou... 

Rodina a nejbližší přátelé Jakuba se přesouvají do brněnského krematoria, kde proběhne druhé rozloučení. Z divadla byla rakev i s ostatky, květinami a věnci převezena právě sem. Do krematoria přijela cimbálová kapela, která hrála na obřadu v divadle.

Cimbálovka putuje do krematoria
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Před vchodem do krematoria se vytvořila dlouhá fronta smutečních hostů.

Pohřeb Jakuba Zedníčka v brněnském krematoriu
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Ve 14.10 byli hosté vpuštěni dovnitř. O pět minut později přišla k zadnímu vchodu v doprovodu početné ochranky rodina - maminka Kuby, sestra Adéla, vdova Lenka s dcerou, Pavel Zedníček s manželkou Hankou. Na přání rodiny se k ní nikdo nesmí přiblížit.

Pohřeb Jakuba Zedníčka v brněnském krematoriu: Pozůstalí vystupují z auta
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Rodina se naosledy rozloučila s Jakubem Zedníčkem.

Pohřeb Jakuba Zedníčka v brněnském krematoriu: Pavel Zedníček
Autor: Machan, Pátek, Kundrát,

Soukromý rodinný obřad trval rovněž necelou hodinu. Po jeho skončení nejbližší pozůstalé opět odvedla ochranka do přistavené dodávky.

 

Fotogalerie
192 fotografií