Hlavní složkou kvasu je celozrnný nebo žitný chléb, dále pak cukr, droždí a voda. Složení můžete doplnit také bylinkami nebo ovocem, a ovlivnit tak výslednou chuť nápoje. Kvas vzniká fermentací (kvašením) drobně nakrájeného chleba a ostatních surovin a dá se přirovnat k výrobě žitného piva. Chlebový kvas je bohatý na vitamíny B, C a E a obsahuje nízké procento alkoholu (cca 0,1 – 1,5 %). Chlebový kvas lze tedy přirovnat k našim ovocným nealkoholickým pivům. Za kladnými účinky kvasu na naše trávení pak stojí bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus a Bifidobacterium) a kyselina mléčná, která v tlustém střevě potlačuje růst nežádoucích střevních bakterií. Nápoj nejen dobře chutná, ale má také blahodárný vliv na vaše tělo v podobě prevence proti Parkinsonově nemoci, astmatu, cukrovce, hemeroidům nebo zánětu kloubů a svalů.

Tento lahodný slovanský nápoj je stále populární především na Ukrajině a v Rusku, odkud pochází. První zmínka o chlebovém kvasu sahá až do roku 989. Kdo a jak recept vynalezl, je stále záhadou. Roku 1975 získal ruský chlebový kvas na mezinárodní soutěži v Jugoslávii v kategorii nealkoholických nápojů 18 bodů, což bylo dvakrát více než světoznámý nápoj Coca-Cola.