Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Izrael a Palestina po pěti letech obnoví mírové rozhovory

Izrael a Palestina po pěti letech obnoví mírové rozhovory
Izrael a Palestina po pěti letech obnoví mírové rozhovory  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, kla - 
19. července 2013
23:40

Izrael a Palestina po takřka pěti letech zřejmě obnoví mírové rozhovory. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes totiž oznámil, že obě strany se dohodly na jím zprostředkovaných základech pro budoucí vyjednávání. To by mohlo začít už příští týden ve Washingtonu.

"Dospěli jsme k dohodě, která stanovuje základ k restartu přímých rozhovorů o konečném statusu mezi Palestinci a Izraelci," citovala Kerryho agentura Reuters. Pokud půjde vše tak, jak ministr očekává, sejdou se zástupci Palestinců a Izraelců ve Washingtonu příští týden.

Podle Kerryho, který se tento týdne usilovně snažil přimět Palestince a Izraelce k obnově mírového procesu, je zmíněná dohoda stále ještě ve fázi formálních úprav. Podrobnosti dohody proto zatím nezveřejní.

"Nejlepším způsobem, jak dosáhnout během těchto jednáních obratu, je ponechat je neveřejné," vysvětlil. "Víme, že úkoly v nadcházejících dnech vyžadují mnohdy velmi těžkou volbu. Dnes jsem nicméně optimistický," dodal ministr.

Základem Kerryho plánu má údajně být obnovení rozhovorů na základě uznání budoucí Palestiny v hranicích před izraelskou okupací z roku 1967 a z palestinské strany uznání Izraele jako "židovského státu".

milisch ( 20. července 2013 18:40 )

Joooo, jsem pro.

milisch ( 20. července 2013 16:54 )

Ahoj. Anku neber vazne. Ta, z neznameho dovodu vzdy haji na diskusich muslimy a podobnou pricmoudlou pakaz. Oni jsou preci strasne v pohode, a spatnych je jen velmi pomalu. To jen ti ostatni delaji problemy, nebo jsou proste nesnasenlivi. Muj nazor je ten, ze by se melo chranit to vzacne a krasne - bila rasa, a to co prinasi svetu nejaky pokrok, vedu, kulturu - bila rasa a schopni a parcoviti zide.

namoroman ( 20. července 2013 15:53 )

Jo...to je jako ze života Taky nemůžu uvěřit, že jsem četl to co jsi napsala.Málem mě to dojalo... Bohužel pro Palestince silnější vyhrává V lidské historii bylo vždy důležité kdo vyhrál-ten má pravdu a je v právu!!

anka ( 20. července 2013 14:36 )

"S Palestinci se nedá jednat, tady pomůže jen řízená likvidace "- nemuzu ani verit, ze jste neco takoveho rekl.....smutne je, ze je Izrael likviduje, sebrali jim praci, neustale jim zabiraji uzemi.. Mezi palestinci jsou jak muslimove, tak krestane...je smutne videt jak 300 let stare olivovove stromy, nici tak, aby si tam mohli postavit silnici....stavi tam sve domy , ohrodi je ploty s elektrickym proudem.....v tech domech ted ziji zide, kteri se modli od rana do vecera a vydelavaji si na zivobyti delanim oleje z tech stromu co neznicili.....zatimco puvodni majitel zije v chatrci, zivi se tim, ze dela drevene krize jako suvenyry, aby jeho rodina neumrela hlady...Je opravdu velice smutne videt jak Izreal zlividoval Palestinu a jak ti lide nemaji zadnou budoucnost...bud utecou z vlastni zeme, aby jejich deti meli sanci na normalni zivot, anebo zustanou, zadna sance na praci, vzdelani a jen se smutne divat , jak jim izraelci likviduji jejich zem....

namoroman ( 20. července 2013 13:16 )

Jak vznikl, to ví hodně lidí.Víš co mě udivuje?Že oni Arabové a Židé jsou vlastně hodně blízcí příbuzní semité.Skoro jako bráchové.Jak někdo mohl dopustit aby se tak nenáviděli a vraždili...

Zobrazit celou diskusi