Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Víte, jak "dělá" žirafa?

Žirafa
 (Autor: Jiří Černohorský)
28. listopadu 2005
15:00

Blesk se v ulicích Prahy zeptal náhodných chodců na tři "zvláštní" otázky: Jaké zvuky vydává žirafa? Prdí hadi? Proč kohouti ráno kokrhají?

To jsou ale záhady! Žádný bermudský trojúhelník nebo tajemství pyramid. Svět je plný těch nejobyčejnějších hádanek, nad kterými člověka možná ani nenapadne se zamyslet. Blesk to přesto udělal! V ulicích Prahy jsme se zeptali náhodných chodců na tři "zásadní" otázky: Jaké zvuky vydává žirafa? Prdí hadi? Proč kohouti ráno kokrhají? Ty samé dotazy pak zodpovídaly i děti. A věřte: ty mají ve všem jasno!


Jak to vidí děti 1. Jaké zvuky vydává žirafa? Anna Yaghobová (8) "Nějak se lížou. Něco dělat musí, němé být nemůžou." Robert Míča (9) "Jen tak si šeptají, viděl jsem to v dokumentu." 2. Prdí hadi? Theodor Kříž (9) "Určitě prděj a hodně smrděj. Neviděl jsem to, ale cítil jsem hnusnou vůni." Bára Charvátová (8) "Hadi určitě neprděj, protože přece nemaj kudy." Filip Němec (8) "Prděj, protože jinak by nemohli naznačit, že chtějí vyloučit potravu." 3. Proč kohouti ráno kokrhají? Lukáš Klouda (9) "Kokrhají, aby přivítali nový den. Mají z něj radost a těší se na jídlo." Richard Rosenkranz (10) "Lidi dřív neměli budík, a tak je budili kohouti. A těm to zůstalo dodneška." Robert Vardanyah (8) "Kokrhají jen tak pro radost, jako si třeba Lucie Bílá nebo Aneta Langerová pro radost zpívají."
Jak to vidí dospělí Kateřina P., na mateřské 1. "To netuším, vím jen, že přežvykuje." 2. "Hadi asi ne, nemají pořádně kudy." 3. "Asi potřebují sdělit slepičkám, že jsou tam páni." David Vardanyah 1. "Žirafa? To nevím." 2. "Asi jo, rozhodně mají čím." 3. "Aby se všichni vzbudili a lidi vstávali." Hana Mieglová, pracovnice ve školství 1. "Vím jen, že pořád pohybuje hubou." 2. "Asi ano, i hadi musí." 3. "Kokrhají, když má pršet." Pavel S., pracovník v gastronomii 1. "To fakt nevím, snad nějak hýká." 2. "Když podle Šabacha hoří hovno, tak asi hadi prdí." 3. "Nějak to souvisí se sluncem, že ho vítají či co."
Správné odpovědi 1. Jaké zvuky vydává žirafa? Je téměř němá, má sice hlasivky, ale vydává jen málo slyšitelné zvuky. Tak jakoby "frká". 2. Prdí hadi? Každému živočichovi se může ve střevech vytvořit plyn - takže ano. 3. Proč kohouti ráno kokrhají? Probudí se za úsvitu a kokrhají v důsledku silného teritoriálního pudu, aby odradili ostatní samce. Kokrhají případně i přes den, když cítí nějaké nebezpečí, chrání tak své hejno. (Zdroj: zoo Praha)