Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vydří samec Bárt kašle na ryby, baští rajčata!

Autor: čad, jak - 
6. srpna 2010
22:15

FOTOGALERIE: Návštěvníci záhranné stanice zvířat v Pavlově na Havlíčkobrodsku žasnou, odborníci kroutí hlavami. Není také divu, vždyť vydří samec Bárt (2) se živí rajskými jablíčky.

V přírodě obávaný predátor jim dává v zajetí přednost před živou rybou. „U vyder se většinou jedná o příležitostné přijímání rostlinné potravy,“ snaží se vysvětlit chování Bárta zoolog Aleš Toman.

Podle jeho zkušenosti s vydrami si prý tyto šelmy občas zpestřují svůj jídelníček konzumací spadaných jablek či dokonce ostružinami. „Jednou jsem pozoroval vydru, která chodila ke mlýnu na spadané švestky,“ uvedl zoolog Toman. Ryba je však ryba, a tak vydry jako správní vodní predátoři vesměs dávají přednost této živočišné potravě.

„Je to kuriózní, ale Bárt skutečně rajská jablíčka miluje,“ říká jeho ošetřovatel František Kunc. Bárt do Pavlova přišel před časem ze západních Čech. Majitelé ho už doma nezvládali. „Vydří samci po roce svého věku přestávají poslouchat a většinou majitelům utíkají,“ vysvětluje ošetřovatel. Ale ani on se s podobným apetitem na rajčata u žádné vydry zatím prý nesetkal...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi