Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těhotná Tunisanka: Čeká dvanácterčata

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: scom)
Autor: ČTK, šim - 
18. srpna 2009
08:23

Dvanáct dětí čeká Tunisanka, která po několika neúspěšných těhotenstvích podstoupila umělé oplodnění. Z mnohočetného těhotenství je prý nesmírně šťastná a je odhodlaná děti porodit přirozenou cestou.

V tomto rozhodnutí ji podporuje i její manžel, a to navzdory varování lékařů, kteří takový krok považují za "kolosální riziko". Jeden z doktorů řekl britskému listu Daily Mail, že šance na přežití alespoň jednoho dítěte je jedna ku stu.

Pokud by žena děti skutečně porodila přirozenou cestou, pak by překonala rekord matky z australského Sydney, která v roce 1971 porodila devět dětí - nepřežilo z nich ale ani jediné.

Podle lékařů by se děti mohly narodit už ve dvacátém týdnu těhotenství. Vzhledem k tomu, že už je známo, že jde o šest chlapců a šest děvčat, což se dá na ultrazvuku zjistit nejdříve v 16. týdnu těhotenství, může Tunisanka, jejíž jméno zprávy neuvádějí, čekat porod poměrně brzy.

"Na začátku jsme si mysleli, že čeká dvojčata. Pak se ale objevily další plody. Naše radost se s rostoucím počtem zvyšovala," řekl novinářům otec dětí, kterého tisk identifikuje jen jménem Marván. On i jeho žena jsou učitelé a před manželčiným těhotenstvím učili na stejné škole.

Není známo, zda lékaři matce nabídli možnost "selektivní redukce" počtu plodů, což by zvýšilo naději na přežití zbylých dětí i jejich matky. Tuniská vláda slíbila, že udělá všechno, co bude v jejích silách, aby matce i jejím dětem zajistila potřebnou péči.

Zpráva z Tuniska se objevila sedm měsíců poté, co kalifornská matka Nadya Sulemanová porodila zdravá osmerčata. Ta ale lékaři přivedli na svět císařským řezem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi