Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Švédská Pirátská strana se dostala do Europarlamentu!

Server Pirate Bay vystavili v múzeu, majitelia dostali rok basy!
Server Pirate Bay vystavili v múzeu, majitelia dostali rok basy!  (Autor: france24.com)
Autor: ČTK, pes - 
8. června 2009
12:47

Největším překvapením švédských voleb se stala Pirátská strana, která si získala přízeň asi sedmi procent švédských voličů a bude mít jednoho europoslance. Strana chce legalizovat nelegální stahování videa a muziky z internetu.

Vítězem evropských voleb ve Švédsku se stali sociální demokraté. Jejich dělnická strana získala zhruba čtvrtinu hlasů a pět z celkem 18 křesel. O zbývajících 13 mandátů se podělí sedm stran. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnil server Evropské unie.

Pirátská strana získala jméno podle portálu Pirátská zátoka (The Pirate Bay), který umožňuje stahovat nelegálně filmy, hudbu či hry z internetu. Právě takové svobodné podnikání na síti strana prosazuje. Popularitu jí zajistil nedávný proces, v němž soud čtveřici provozovatelů "pirátského" portálu odsoudil k ročnímu vězení a vysoké pokutě. Verdikt není zatím pravomocný. Podle průzkumů stranu zřejmě volili hlavně mladí muži. Mezi voliči do 29 let by dokonce skončila na druhém místě.

Ve skutečnosti si ale druhou příčku s 19 procenty hlasů vysloužila Umírněná koaliční strana. Získává tak čtyři mandáty. Tři křesla obsadí Lidová strana - Liberálové, kteří získali necelých 14 procent hlasů. Svými názory se toto středové uskupení příliš neliší od sociálních demokratů. Dvě místa připadnou Zeleným. Stejně jako "piráti" mají pak po jednom křesle i vládní křesťanští demokraté, farmářská Strana středu a postkomunistická Levicová strana.

jmeno ( 9. června 2009 13:31 )

Nestává se že bych byl první, ale popis pirátské strany mě nadzvedl. Je mi dost na to abych potřeboval stahovat všechno co vidím ale: vyjde nové CD a líbí se mi jedna skladba. Proč není v dnešní době na portálu vydavatelství tu jednu skladbu (za třeba 20-30Kč) koupit? proč musím kupovat celé CD za 700, překonávat nesmyslné ochrany abych si tu jednu skladbu dal do přehrávače. Proč musím zaplatit výpalné jakési samozvané organizaci za CD, přehrávač, kartu? Jen proto že jsem paušálně podezříván že bych mohl...? Nechci CD plné sraček, chci si muziku vybrat a to co si vyberu zaplatit. Kdy konečně pochopí vydavatelé že doba je jinde a pokud nenabídnou to co posluchač chce, bude prostě hledat jine. Pokud jste sledovali dění kolem Pirátské strany tak musíte vědět že požadavkem není stahování hudby a filmů zadarmo, ale revize autorského zákona který prostě nepočítal s fenoménem internetu. Chtějí zbavit hudebníky a autory pijavic které se na ně okamžitě navěsí s první písničkou. Jak je možné že autorský svaz zastupuje autora díla bez jeho vědomí? Není to postavené na hlavu? Chci li ochranu díla nebo právní zastoupení uzavřu smlouvu a starejte se. Pirátská strana je i u nás, doufám že do podzimních voleb zesílí, nedá se zkorumpovat (zlobovat?) a prosadí přes odpor darmožroutů v OSA změny v autorském zákoně. Spousta muzikantů a kapel už pochopila co internet nabízí a využívá toho. Vydavatelstí pláčou že jim klesá prodej a viní z toho piráty, místo aby se podívala o kolik stoupl internetový prodej a zamyslela se nad vlastní neschopností. Nás by nejraději dostali do doby šelakových desek kdy člověk musel... ALE JÁ NEMUSÍM... NEMUSÍM... (i tu eBanku zkurvili, zmetci) Nechci platit za to že bych mohl... To bych se dočkal třeba toho že mě zavřou za znásilnění (protože bych mohl, nástroj mám) nebo za vraždu (i nůž jsem si koupil) Přesně proto podpořím piráty. Doufám, že nás bude co možná nejvíc. Než budete věřit novinovému titulku sežeňte si informace, na netu jich je dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa