Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kiska vítal uprchlíky. A Bílý dům pověřil imigrantku květinařením

Autor: ČTK, mb - 
18. září 2015
09:30

Americký Bílý dům jmenoval novou vrchní květinářku, která se má starat o slavnostní i každodenní výzdobu sídla prezidenta a jeho rodiny. Funkci získala žena původem z Íránu. Uprchlíci přitom nejsou jenom v okolí prezidenta Baracka Obamy, ale i jeho slovenského protějšku. Andrej Kiska se na sociálních sítích pochlubil sérií fotografií s rodinami běženců přímo ve svém sídle.

Nejdříve příběh z USA. Žena emigrovala s rodiči po islámské revoluci z roku 1979 do Spojených států. Tam začala úspěšně podnikat, což je podle americké první dámy Michelle Obamy (51) důkazem, že „americký sen“ stále existuje.

Hedieh „Roshan“ Ghaffarian, která povede celý květinářský tým, bude odpovědná už za květinovou výzdobu pro plánovanou státní večeři, která se uskuteční za týden u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (62).

Ghaffarian, která se narodila v Teheránu, vyrůstala v Kalifornii, kde krátce poté, co překročila 20. rok života, založila vlastní květinářskou firmu. Provozovat společnost začala v garáži svých rodičů a dalších 25 let úspěšně rozvíjela svou činnost.

ASMA SI VYSKÚŠALA STOLIČKU PREZIDENTAŠesťročná Asma si vyskúšala moju prezidentskú stoličku. Jej sestra Zahra mi dnes...

Posted by Andrej Kiska on 17. září 2015

A teď přejděme na Slovenko. Tady se dostali uprchlíci až k prezidentovi. Andrej Kiska se s úsměvem fotil se skupinou běženců, kteří získali na Slovensku azyl nebo i občanství. Jednalo se především o imigranty z Afghánistánu, Iráku a Somálska.