Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump dal světové klimatické dohodě vale. Směšný analfabet, nechápou experti

Autor: zzu - 
2. června 2017
14:31

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že USA odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí. Dohoda je podle něj pro Spojené státy neúnosně drahá. Podle odborníků to je rána pro celosvětové společenství, které se snaží bojovat proti globálnímu oteplování, a Trump tím projevil svůj diletantismus. Odstoupení nicméně nebude tak snadné, potrvá další čtyři roky, uvedli experti pro Blesk.cz.

„Nejhorší na tom celém je určitá symboličnost toho gesta. Protože Amerika spolu s Čínou patří k největším producentům CO2. Pokud se kterákoli z těchto zemí od poselství vzdálí, tak je to vlastně špatná zpráva pro všechny ostatní, kteří budou muset investovat do technologických změn a zavádět třeba nové regulace. Znamená to velkou změnu ekonomiky a chování společnosti,“ řekl pro Blesk.cz Martin Skalský z ekologické organizace Arnika.

Podle něj to bude mít dopad na mentálně psychické nastavení všech zúčastněných zemí. Skalský nevylučuje, že jde o populistické gesto, protože Trump se ani v předvolebním boji netajil, že podobné kroky chystá.

Půjde to i bez Trumpa?

Trochu odlišně vnímá situaci Jan Piňos z Hnutí Duha. „Prezident Trump se zesměšnil v očích celého světa, ukázal, že je ekologický analfabet. Rozhodně tím nezastaví světové klimatické hnutí, protože je do něho zapojená naprostá většina zemí světa. Lídry klimatického snažení se stávají země jako Indie, Čína, Brazílie. Evropská unie musí o to víc přidat,“ uvedl Jan Piňos z hnutí Duha.

Podle něj nemůže Trumpův krok ovlivnit snižování CO2, protože i v Americe se ve velkém zavírají uhelné elektrárny. „Za poslední roky jich byly uzavřeny stovky. Protože místní obyvatelé si stěžují a vedou kampaně proti znečišťování ovzduší a smogu. Takže elektrárny jsou uzavírány a Spojené státy snižují svoji uhlíkovou stopu. To se děje stejně bez ohledu na prezidenta Trumpa,“ vysvětlil pro Blesk.cz Piňos.

V tom se oba pánové shodují. I Skalský podotýká, že je průmysl v USA dneska nastaven jiným způsobem, a tak není možný návrat k uhlí, který prezident Trump hlásá. „Struktura americké ekonomiky se změnila a dneska je velmi silný i segment, který vydělává na obnovitelných zdrojích. Takové firmy se nebudou chtít vracet k nějakému uhlí, to je prostě absurdní. Bude se to vyvíjet i ekonomickými zájmy dalších hráčů,“ nastínil Skalský.

Vystoupit můžou až za čtyři roky

Klimatická dohoda je stará rok a půl, vznikla v Paříži na sklonku roku 2015. Nepřipojila se k ní Sýrie a Nikaragua.

„Dohoda říká, že by všechny státy světa měly dobrovolně učinit taková ekonomická hospodářská opatření, aby se udrželo zvýšení teploty na jeden a půl, maximálně dvou stupních,“ popsal Piňos a dodal: „Je na zemích samotných, jaký si k tomu zvolí způsob přeměny průmyslu. Závazky jsou dobrovolné, ale každé 4 roky se k tomu OSN bude vracet a kontrolovat, jak země svoje závazky plní. Je škoda, že USA oznámily vystoupení. De facto nejde vystoupit hned, ale až po těch čtyřech letech.“

Klimatická dohoda je totiž dlouhodobý program, ze kterého by státy neměly jen tak „utíkat“. Bylo tedy zapotřebí ošetřit, jakým způsobem bude možné od ní odstoupit. „Počítá se s tím, že by se mohly měnit nálady v různých státech, ale zásadní rozhodnutí by neměla být závislá na vůli politiků v jednom volebním období. Je možné, že se USA, v případě změny politické garnitury, k závazkům vrátí,“ vysvětlil Skalský.

Odstupování dalších států podle vědce nehrozí

Politiku amerického prezidenta je podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Centra výzkumu globální změny CzechGlobe při Akademii věd ČR třeba brát optikou tamního politického systému, jak uvedl pro ČTK. Američané podle něj na jednu stranu berou klimatickou dohodu jako něco, co jim zasahuje do základních práv a svobod.

Ale současně tam existuje velmi silné korporátní přesvědčení mezi velkými společnostmi, že se změnou klimatu se musí něco dělat,“ řekl Trnka. Podle něj je nyní i v Americe řada měst a států, které normy pařížské dohody splňují nebo v krátké době splní.

Firmy, které budou chtít prodávat své zboží v Evropě nebo v Japonsku, tak stejně budou muset normy plnit. „Vlastně je to pro ně nevýhodné, že Spojené státy od dohody ustoupí,“ dodal vědec. Současně jde podle něj o velkou politickou prohru i pro některé americké skupiny lidí a velké zklamání pro Evropskou unii.

Navíc podle něj USA už investovaly tak velké peníze do výzkumu, že jen tak se nemohou otočit k ekologii zády. Odstupování dalších států od dohody není podle něj zatím aktuální.

Podle Pavla Kindlmanna z Přírodovědecké fakulty UK jde o velké neštěstí pro svět. „Rozhodnutí je krátkozraké, protože na to Amerika sama doplatí, až bude eliminovat škody,“ řekl ČTK. Pevně věří tomu, že Trumpův krok nebude mít dopad na českou politickou scénu. I v Americe podle něj může vzniknout hnutí odporu, které se proti Trumpovu rozhodnutí postaví.

Donald Trump navštívil nedávno Belgii, setkal se i s řadou evropských představitelů:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kartona ( 3. června 2017 10:41 )

Asi si neuvědomujete, kolik peněz tě stojí ten boj proti CO2. Například platby obnovitelným zdrojům v ceně elektřiny, což platíte vy i stát. Stojí to moc peněz a je to k ničemu, protože poku bude příroda chtít, oteplování se nevyhneme, ale možná přijde i malá doba ledová

kartona ( 3. června 2017 10:06 )

Karel Tomášek · VŠCHT Praha Koncentrace CO2 ve vzduchu nezpůsobuje oteplování. Švédský chemik Arrhenius se tenkrát mýlil a zaměnil příčinu a následek; koncentrace CO2 ve vzduchu stoupá, protože se ohřívají oceány a uvolňují jej (Zkuste si otevřít láhev teplého piva). Tedy oteplení způsobuje růst koncentrce CO2 a nikoliv naopak. Jeho chybu z 19. století potom zneužila Thatcherová v boji proti uhlí a za jeho náhradu atomem. Teď to ti debilové papouškují. Na poušti je v noci chladno nikoliv proto, že je tam nízká koncentrace CO2, ale nízká koncetrace vodní páry ve vzduchu. Právě vodní pára nám umožňuje. že nemáme takové rozdíly teplot jako na měsíci.

ivoadler ( 2. června 2017 15:22 )

America first. Amerika nade vše, blbové. Jestli je to pro Ameriku výhodné, tak se nerozmýšlím.

Zobrazit celou diskusi