Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Syndrom černého psa není jen mýtus, říká expertka. Čeho se Češi bojí?

Autor: Zuzana Zelenková - 
8. května 2017
05:32

O černé společníky mají lidé menší zájem, útulky se tak plní. Psy s tmavou srstí nechtějí třeba kvůli pověrám, nebo protože nemají tak jasnou kresbu na fotografiích. Situace začíná být díky tomu kritická například v kralupském útulku Lesan, někteří psi tady žijí i roky - jako fenka Aňa.

V kralupském útulku Lesan se sešlo šest černých psů. Vzhledem k tomu, že se jedná o malý, rodinný útulek s kapacitou maximálně 25 zvířat, to začíná být velký problém. Někteří chlupáči jsou tady opravdu dlouho.

„Nejdéle tu je velký černý knírač Bak. Jeho majitel ho k nám přivedl před dvěma lety. Dlouho je tu i kříženec německého ovčáka Frank. S každým dalším černým psem narůstá naše úzkost,“ řekla Blesku Monika Kolková, provozovatelka útulku Lesan.

„Děláme vše možné. Ale zájemci se neukázali“

„Bojíme se, že nám tady dožijí, protože je čím dál tím obtížnější psům najít nové domovy. I když děláme vše možné a nemožné, psy nabízíme v regionálním i celostátním tisku, mají své stránky, jsme na Facebooku, v rádiu, v televizi, jezdíme s nimi na voříškiády a psí akce v okolí, zájemci o ně se dosud neukázali,“ pokračovala Kolková.

Podobně jsou na tom i v Libni. „Je to úplně standardní, má to každý útulkář. Než jsem začala útulkařit, tak jsem si myslela, že jde o mýtus. Ještě bych to trochu pochopila u kočky. Praxe ale prokazuje, že se černí psi opravdu hůř adoptují,“ uvedla Hana Tesařová z psího útulku v Libni.

Takový pes může v zařízení zůstat i roky. Podle Tesařové může být problém i v tom, že černí psi tolik nevynikají na fotkách a videích. „Lidé se v případě adopcí psů rozhodují emocionálně. Černý pes nemá zkrátka takové výrazivo jako ostatní. Na fotce, nebo na videu nemusí dostatečně vyniknout, a tak o něj neprojeví takový zájem,“ dodala Tesařová. 

„Černoušci“ se hromadí i v Lysé nad Labem, tady tvoří polovinu místního osazenstva. Podle zdejšího zaměstnance Milana Kazdy jsou to často kříženci větších plemen. Ti drobnější obvykle nový domov najdou.

„Velcí černí psi zůstávají v útulcích dlouho“

A problém se nevyhýbá ani Děčínu. U malých černých psů to ještě jde. Lidé ovšem preferují světlejší, nebo strakaté psy. Stejné je to v případě černých koček. Pokud si lidé mohou vybrat mezi strakatou, nebo šedou, tak po ní sáhnou. Velcí černí psi zůstávají v útulcích poměrně hodně dlouho,“ řekla Evelína Jahelková z děčínského útulku.

Takzvaný "syndrom černého psa" osvětluje psycholožka a dobrovolná pracovnice útulku Lesan Dana Bočková. „Jedná se v podstatě o to, že se v útulku začnou shromažďovat psi černé barvy, které lidi vyhledávají pro adopci nejméně. Největší šanci má zajímavě probarvený pes a samozřejmě malí psi společenských plemen. O velké psy je výrazně menší zájem a o černé psy vůbec žádný,“ řekla Bočková.

Podle psycholožky Bočkové to může být dáno i tím, že z černého psa mají lidé větší respekt, není tak dobře mimicky čitelný. „Určitě to souvisí i s filmovými stereotypy, kdy černý pes vystupuje jako agresor. Asi nebude náhoda ani to, že se černá barva váže ke kočce běžící přes cestu. Protože černá barva v naší kultuře je spjata se smrtí, můžou pak černý pes nebo kočka svým zbarvením podvědomě část zájemců odrazovat,“ uvedla Bočková.

To potvrzuje i Jiří Žák z veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, který dělal studii zaměřenou právě na to, jaké psy si lidé více adoptují. „Nejvíc opuštěných psů v útulcích bylo černé barvy, nejkratší dobu pobytu tady potom měla žíhaná zvířata. Psi černé barvy zůstávali v útulku nejdelší dobu, po nich následovali šedí,“ řekl Žák.

Canicross - oficiální sportovní disciplína, ve které pes táhne běžce

„Černá barva může být také vnímaná jako negativní, spojená se tmou a zlem. To i z náboženského pohledu. Světlá, respektive bílá opticky zvětšuje, může být vnímaná jako pozitivní barva a vyvolávat pozitivní emoce. A to na základě nepodložených předpokladů, že světlý pes může být mladší, energetičtější, aktivnější a méně náchylný k nemocem,“ vysvětlil Žák. Uvedl také, že světlé barvy jsou často symbolem radosti, života a energie. Jako například světlo svíčky, nebo slunce. Posuzovat psa na základě takových domněnek je však zcestné.

Že chlupáči černé barvy zůstávají v útulku opravdu dlouho, potvrzují zaměstnanci kralupského Lesanu. „Třeba Frank byl pár měsíců v adopci, měl svého pána opravdu rád, ale ten si ho přišel dočasně umístit do útulku s tím, že se stěhuje a už se neukázal,“ dodala Kolková.

„Pak přišla Aňa, velice přátelská a mazlivá kříženka pitbula, která se stala miláčkem venčitelů. Děti z příměstského tábora s ní dokonce udělaly krásné video, aby našla domov. Videa si všiml i zpravodajský server, který o tom napsal článek,“ pokračovala.

Jen pro silné povahy: Týraný pejsek politý lepidlem bojoval o život

Jeden z dobrovolníků potom Aně udělal vtipné fotomontáže. Ani to nepomohlo a nenašel se pro ni žádný zájemce. Když se na Aňu někdo zeptá, obvykle to skončí u popisu povahy. „Není zvyklá na samotu v bytě, demoluje a není vhodná k ostatním pejskům do smečky. Jinak je to miliónový pes,“ dodala.

„Jestli to bude takhle pokračovat, nevím, co budeme dál dělat. Nemůžeme útulek naplnit, zavřít a nechat neodchycené psy pobíhat po ulicích,“ řekla Kolková. Oproti tomu ve větších útulcích, například v Praze-Troji nebo v Příbrami, tvrdí, že problém s černými psy nemají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 9. května 2017 09:17 )

Ježiši, to je k ravina! Nikoho takovýho neznám. Všichni milujeme černý psy i kočky.

zednik ( 8. května 2017 17:57 )

V životě jsem neslyšel o syndromu černého psa. To musel vymyslet nějaký blb, který zásadně z domu vykračuje pravou nohou, kanál obejde a při pohř. autě si odplivne. A lidé jako další blbci na to skočí... Černí psi jsou nádherní.Jen se na nich špatně hledají klíšťata.

zapletalikovi ( 8. května 2017 16:07 )

My jsme našeho psa našli, shodou okolností je hnědý, což se mi nikdy nelíbilo. A už ho máme skoro deset let... Takže barva asi takovou roli nehraje. Ostatně třeba černý ovčák je krásný

naidka ( 8. května 2017 15:09 )

To je fakt, jsou taky diskriminovaní.

sores ( 8. května 2017 09:51 )

Také se mi nelíbí černí pesani, jde z nich strach! A pravda je, že horší než černý pes je černé svědomí pokud někdo svědomí má, že páni politici a zloději.

Zobrazit celou diskusi