Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vydělat na oslabení koruny? Spekulanti po ní jdou jako supi, zisk chtějí i Češi

Autor: David Budai - 
15. února 2017
06:20

Češi pracující v zahraničí nebo třeba Slováci si mohou díky chystanému ukončení intervencí koruny slušně vydělat. Stačí, aby korunu nakoupili a později se ziskem prodali. Očekává se totiž, že koruna začne posilovat, a proto se v posledních týdnech stala terčem spekulantů po celém světě, kteří ji nakupují po miliardách. Experti ale varují, že spekulace s měnovým kurzem je sázkou na nejistotu.

Pětadvacetiletý Daniel už čtyři roky studuje a pracuje v německém městě Chemnitz. Část svých úspor nyní plánuje vložit do nejisté investice, která mu ale může peníze dost výrazně zhodnotit. Chce spekulovat s kurzem koruny v souvislosti s plánovaným ukončením intervencí České národní banky ČNB.

„Chystám se vyměnit asi 8000 euro na koruny. Spočítal jsem si, že když bude koruna dostatečně posilovat, mohl bych na tom během třeba jednoho roku vydělat klidně 10 až 15 tisíc korun, “ řekl Blesk.cz Daniel s tím, že si koruny nakoupí během nejbližších dnů. Inspirovat se přitom může každý, kdo má příjem v eurech či jiné stabilní zahraniční měně a nakoupí za ně české koruny. Jakmile koruna posílí, prodá ji zpátky se ziskem.

Kurz koruny je v současné době uměle oslabený, protože ČNB ve velkém za vlastní koruny nakupuje cizí měnu a tím snižuje její kurz. Intervence zahájila na podzim roku 2013, a jen do konce roku za nákup eura utratila 900 miliard korun. Nedávno ale bankéři oznámili, že se chystají tyto intervence ukončit, což vzbuzuje očekávání, že se koruna postupně začne vracet na svou hodnotu, kterou by jinak bez zásahu ČNB měla.

Draví spekulanti nakupují po miliardách

Chystaného konce intervencí se snaží využít spekulanti, kteří v posledních týdnech hromadně nakupují korunu s cílem, že na tom po posílení vydělají. „Jenom za letošní leden nakoupili velcí investoři korunu přibližně v objemu 620 miliard,“ uvedl pro Blesk.cz Michal Valentík, investiční ředitel společnosti Broker Trust. Podle něj jde hlavně o velké banky, investiční společnosti nebo třeba penzijní fondy, které mají k dispozici dostatek peněz, takže mohou nakupovat stovky milionů korun. Zhodnocení jejich investic se potom může klidně pohybovat řádově v desítkách milionů.

Právě s těmito hromadnými spekulacemi nyní intenzivně ČNB bojuje. Aby nedocházelo k rychlému posilování koruny, musí do nákupu zahraniční měny investovat mnohem více, než v uplynulých měsících. Jen za leden tak utratila přes 400 miliard korun, což je bezmála třetina všech peněz doposud mířících na intervenci.

Kdyby totiž bankéři ČNB s intervencemi okamžitě přestali, koruna by mohla extrémně a rychle posílit. Když například v roce lednu 2015 Švýcarská národní banka nečekaně po třech letech ukončila své vlastní intervence, švýcarský frank během několika minut posílil o více než 30 procent. Blesk.cz zná i příběh českého diplomata, který měl ve Švýcarsku vedenou hypotéku, a ta mu během jediného dne narostla o třetinu.

Aby těmto „šokům“ centrální banka zabránila, už nyní začala opatrně oznamovat, že intervence zřejmě během jara ukončí. „ČNB již dlouho avizuje ukončení intervencí, tudíž nelze očekávat, že dojde k prudkému posílení, jako tomu bylo v minulosti například u švýcarského franku. Chybí moment překvapení,“ je přesvědčen Michal Valentík s tím, že načasování bude hrát klíčovou roli, stejně tak jako třeba výsledky voleb v Německu nebo ve Francie, které mohou finanční trhy také rozkolísat.

Expert: Rychlé posílení koruny nečekám

Právě kvůli nejistým okolnostem je Valentík přesvědčen, že posilování koruny nebude tak dramatické. Během prvního půlroku od konce intervencí očekává posílení asi o 17 haléřů, další vývoj je ale nejistý. „Nikdo dnes ale nemůže jasně říci, jak se bude kurz koruny po ukončení intervencí vyvíjet,“ dodal.

Nevylučuje přitom, že na pohybu mohou vydělat i menší investoři z řad běžných lidí. „Sázky na pohyb měny jsou však spíše spekulací než investicí, není to rozhodně žádná ‚tutovka‘ a drobnému investorovi bych je nedoporučoval. Když koruna posílí pouze v řádech několika desítek haléřů, tak drobný investor, který nemá přístup k nejlepším tržním cenám, může vydělat pouze několik stovek či tisícovek,“ upřesnil pro Blesk.cz s tím, že koruna klidně může vůči euru i mírně oslabit.

Ani touto nejistotou se však Daniel z úvodu článku nenechá odradit. „Vím, že to není žádná jistota, ale vlastně nemám co ztratit. Pokud koruna oslabí, asi něco prodělám, ale rozhodně to nebude hodně. Ale když to vyjde, mohou se mi peníze zhodnotit klidně o více než 10 procent. A to je více než jakékoliv spoření, o kterém vím,“ říká sebevědomě. Zároveň ale počítá, že případný výdělek může trvat i více než rok.

Co si představit pod intervencemi ČNB?

Česká národní banka dohlíží na českou měnu a jejím cílem je udržet stabilitu koruny. V roce 2013 se rozhodla, že korunu uměle oslabí, což začala dělat jednoduše tak, že začala nakupovat cizí měny za vlastní českou korunu. Zjednodušeně řešeno ČNB neustále „tiskne“ či vydává nové peníze, které pak při těchto nákupech utrácí. Kvůli tomu, že je na finančním trhu české koruny stále více, není vzácná a ztrácí hodnotu. Proto dochází k jejímu oslabování vůči ostatním měnám. ČNB pochopitelně může korunu i posílit, a to přesně opačným způsobem. Stačí, aby začala korunu hromadně nakupovat.

rada42 ( 15. února 2017 14:57 )

Je potřeba dodat , že prodaných korun již příliš a euro nemusí být za 27 Kč ale třeba i za 30 Kč...Je to hra s ohněm...- Jsem zvědav jak z toho ti chytráci vybruslí...

zadnice ( 15. února 2017 09:48 )

Zbyla nám jedna banka a díky "vedení" nás ještě silně poškozuje a jde proti občanům ćr!!!

moiaza ( 15. února 2017 08:46 )

Pane Rusnoku. Největším spekulantem je vláda. Vy ve vládě jste přímo super spekulanti. Děláte všchno podle tak, jak to vyhovuje vaším kapsám. Tak nesvádějte to na jiné.

Zobrazit celou diskusi