Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Za rakovinu může krevní srážlivost a chránit nás může aspirin, tvrdí vědci

Autor: pet - 
12. února 2017
21:40

Aspirin je lék nejen na chřipku. Pomáhá chránit naše srdce před různými kardiovaskulárními onemocněními a nově by mohl být dobrým pomocníkem k prevenci rakoviny. Poukazují na to výzkumy texaských vědců, o kterých informoval na svém webu britský deník Daily Mail.

Vědci z amerického Texasu přišli na dříve nepoznané účinky aspirinu. Mohl by pomoci k redukci rakovinných buněk a nádorů. Jejich výzkum prokazuje dobré výsledky v oblasti interakce léků tišících bolest a krevních buněk. Zjištění zveřejněná tento měsíc Ústavem prevence rakoviny dávají novou nadějí nemocným a otevírají tak prostor novým léčebným metodám.

Aspirin se totiž výrazně projevuje u krevních destiček, kde zapříčiňuje jejich nižší srážlivost. Porucha normálního srážlivého procesu krve pak brání velkému tvoření rakovinových buněk.

Test poukazuje na změny v chování krevních destiček. Jejich aktivita se omezí vytvořeným enzymem COX-1, který se v těle tvoří za pravidelného užívání aspirinu. V jiných případech vědci využívají speciálně upravenou kyselinu acetylsalicylovou v kombinaci s fosfatidylcholinem (speciální druh lipidů, pozn. red.) anebo s molekulami tuku. Ty jsou například hlavní složkou sojového lecitinu.

Aspirin může v kombinaci s jinými léky způsobit kvůli specifickému genu infarkt! Aspirin může v kombinaci s jinými léky způsobit kvůli specifickému genu infarkt! | ČTK, Reuters

Produkt známý jako Aspirin-PC/PL 2200 je nyní ve vývojových laboratořích. Měl by být náhradou pro standardní aspirin, který zapříčiňuje gastrointestinální rizika, problémy žaludku a střev. Tato zdokonalená verze aspirinu by pak byla daleko účinnější v boji s rakovinou.

Výsledky také poukazují, že samotná kyselina acetylsalicylová by mohla být dobrým „chemopreventivním“ nástrojem. Napomáhá také blokovat srážlivostní proces krevních destiček.

Závěry zaznívají z laboratoře necelého půl roku po zjištění, že aspirin může projít skrze hematoencefalickou bariéru. Ta je překážkou pro řadu léků určených k léčbě rakoviny mozku.

V České republice lidí s nádory mozku nebývá mnoho. Častější je rakovina plic, konečníku a prostaty u mužů anebo prsu u žen. Ve Velké Británií je však ročně diagnostikováno s rakovinou mozku více než 16 tisíc lidí. Méně než 20 procent lidí, pak rakovinu mozku přežije déle než pět let. V porovnání s rakovinou prsu (87 procent) nebo varlat (98 procent) je to velmi malé číslo.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi