Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ptačí chřipka stála Česko už 8 milionů. Objevilo se další ohnisko

Autor: bru/ČTK - 
16. ledna 2017
15:38

Škoda spojená se zásahy proti ptačí chřipce v chovech se zatím podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pohybuje mezi sedmi a osmi miliony korun. Ministerstvo má v záloze 31 milionů, kdyby to na kompenzace nestačilo, je možné sáhnout do rozpočtové rezervy. Jurečka to řekl po zasedání kabinetu, na kterém vládní kolegy informoval o situaci kolem ptačí chřipky. Ptačí chřipka se v Česku objevila před dvěma týdny.

V chovu v Libějovicích na Strakonicku potvrdili veterináři druhé jihočeské ohnisko ptačí chřipky. Chovatel se stará o 130 ptáků, většinu z nich čeká likvidace, která se uskuteční v úterý, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. V malochovu jsou nosnice, vodní drůbež, holubi a papoušci. Výjimku před utracením by chovatel mohl dostat pro papoušky, kteří byli v uzavřeném chovu. První ohnisko choroby na jihu Čech potvrdili veterináři v minulém týdnu v Chotčinách u Tábora.

Pro malochov byla vydána předběžná opatření, jako je zákaz přesunů nebo opatření biologické bezpečnosti,“ dodal mluvčí.

Ohniska v republice

V celé zemi je sedm ohnisek nemoci, do Česka zasahuje také ochranná a dozorová zóna od ohniska choroby z Polska. O víkendu také veterináři potvrdili nemoc u volně žijící labutě u Pražské tržnice v Praze 7. Nově se řeší také podezření na nákazu u další labutě nalezené u pražského Střeleckého ostrova.

Nákaza se v Česku objevila po deseti letech a je také v mnoha dalších evropských zemích. Jurečka poznamenal, že před deseti lety škody dosáhly 50 milionů korun, a apeloval na majitele vybitých kusů, aby se o náhradu přihlásili v určeném termínu, tedy do šesti týdnů od utracení drůbeže. Kvůli nákaze platí zákaz pořádání výstav ptáků, komerční chovatelé nesmějí ptactvo mít ve volném výběhu, jinak jim hrozí až dvoumilionová pokuta.

Stát je připraven kompenzovat chovatelům náhrady škod spojené s ptačí chřipkou, ministr zemědělství dnes vládu informoval o aktuální situaci,“ uvedl v průběhu zasedání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru. Strakova akademie také na sociálních sítích ujistila, že stát je na zvládání nákazy dobře připraven.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 16. ledna 2017 16:48 )

Proč se ti postižení ptáci nevyvezou bojovníkům IS ? Aspoň by od nich byl pokoj. Nebo panuje obava, že už jsou imunní ?

Zobrazit celou diskusi