Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřební služby okrádají pozůstalé: Potají si účtují i tisíce korun navíc

Autor: bud, mka - 
17. ledna 2017
05:00

Podivné praktiky a okrádání se bohužel nevyhýbají ani natolik citlivé oblasti, jako jsou pohřby. Některé pohřební služby totiž pozůstalým za svou práci účtují o stovky až tisíce korun více, než mají nárok. Upozornily na to kontroly České obchodní inspekce, podle kterých je situace nejhorší v Ústeckém a Libereckém kraji.

Tisíc korun navíc za převoz zemřelého si naúčtovala jedna z pohřebních služeb, kterou kontrolovali inspektoři ČOI. Jiné si zase svévolně navyšovaly o stokoruny cenu za květiny na rakev, dechovou hudbu nebo autobus pro přepravu smutečních hostů. V jednom případě se dokonce na faktuře objevily „tajemné“ položky ve výši 53 korun, u kterých nebylo jasné, na jaký účel mířily.

Inspektoři v průběhu loňského roku uskutečnili celkem 171 kontrol a na problém narazili ve více než polovině případů. „Jedná se o 12procentní nárůst zjištěných porušení oproti minulému roku, kdy zjištěné nedostatky dosahovaly 39 procent,“ zvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Podle něj se situace v oblasti pohřebnictví oproti předchozím rokům zhoršila, proto inspektoři plánují další kontroly.

Kvůli „mlžení“ zaplatíme více

Nejproblematičtější byly pohřební firmy v Ústeckém a Libereckém kraji, kde inspektoři narazili na problémy ve 4 z 5 případů. Nepříznivá je také situace na Ostravsku a Olomoucku. „V oblasti pohřebních služeb kontrolujeme především dodržování ustanovení zákona o ochraně spotřebitele,“ uvedla Jana Jelínková z ČOI s tím, že za loňské prohřešky uložili inspektoři 77 pokut v celkové výši 200 tisíc korun.

Nejčastěji pohřební služby špatně informují o cenách výrobců nebo služeb. Kvůli „mlžení“ se tak snadno může stát, že lidé zaplatí více, než čekali. Problémem je také nevydávání potvrzení objednávek nebo dokladů o zakoupení.

Pohřebáci: „Situace se zlepšuje“

Samotné pohřební služby tvrdí, že zjištěné prohřešky nejsou nijak závažné. „Z mého pohledu se situace v pohřebnictví zlepšila. K zásadním nedostatkům už nedochází,“ řekl předseda Asociace pohřebních služeb v ČR Jaroslav Mangl. Podle něj se dříve běžně stávalo, že lidé třeba nedostali za službu fakturu. „To je dnes už nemyslitelné. Česká obchodní inspekce se zaměřuje na nedostatky typu označení výrobků, to já nepovažuji za zásadní věc,“ dodal.

Poslanci budou tento týden opět projednávat novelu zákona o pohřebnictví, kterou předložilo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ministryně Karly Šlechtové (ANO) by kromě nových pravidel měla řešit právě i případné problémy v pohřebnictví, například podvody s rakvemi nebo neetické zacházení s mrtvými.

Proti novele však pohřební služby ostře vystupují. „To je tragédie. Ta povede jenom ke zvýšení cen pohřbů, protože pohřební služby budou muset investovat do stavebních úprav zázemí. A aby to mohly zaplatit, budou muset zvednout ceny,“ řekl k tomu Mangl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 17. ledna 2017 16:24 )

Toho bohdá nebude, aby česká rasa byla poctivá a slušná, to spíš v pekle bude sněžit!!!

zednik ( 17. ledna 2017 15:54 )

Prakticky nikdo nemůže zkontrolovat kolikrát Pohř. služba použije květiny, jednou už zaplacené. A prakticky nikdo nemá možnost zkontrolovat, jaká rakev jde s nmebožtíkem vlastně do pece. Jestli ta zaplacená, nebo papírová a ta jednou už zaplacená se prodá opět....

majojo ( 17. ledna 2017 12:28 )

Zrovna pan Mangl by měl držet zobák, i když tu podniká už dobře pětadvacet let. Nevím, jestli to je nebo není etické, ale naúčtovat si použití vozíku na odvoz mrtvoly nebo jednorázový pastový pytel... A to jen proto, že měl propachtovanou jednu nemocnici, zemřelého odvezl bez souhlasu pozůstalých a když si přáli jiného pořadatele pohřbu, odměnil se vyúčtováním služeb, které po něm nikdo nechtěl. Ostatně, rukojmí měl v mrazáku, tak to by bylo, aby nezaplatili....

majojo ( 17. ledna 2017 12:23 )

Můžu ti poskytnout několik příkladů. Mám?

kurna1 ( 17. ledna 2017 11:40 )

A co na to ČOI ??????

Zobrazit celou diskusi