Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražské trhy vedou i nad Londýnem. Silvestr tu nabídne rock a taneční muziku

Autor: Ivan D. Hladík - 
30. prosince 2016
11:50

Vánoční trhy v Praze se drží ve světové špičce těch nejkrásnějších. I americká zpravodajská stanice CNN je ocenila jako jedny z nejlepších a česká metropole tu překonala dokonce londýnské Christmas Markety. Reportéři Blesku vyzkoušeli, proč jsou naše trhy, kde si můžete užít i oslavy Silvestra, lepší než ty v Londýně.

Zatímco oslavy vánočních svátků v Praze se nesou v duchu tradic, Londýn sází na zábavu, která se samotnými Vánocemi nemá moc společného. Pražským trhům vévodí smrk z Královéhradeckého kraje zahalený do 4,5 kilometru led řetězů, 2000 vánočních koulí, 39 světelných dřevěných luceren a 50 ozdob ve tvaru perníčků. Obklopuje ho ručně malovaná perníková vesnička doplněná mnoha živými stromky.

Pražské vánoční trhy se už nějaký čas drží na špičce žebříčku těch nejkrásnějších. I americká zpravodajská stanice CNN je ocenila jako jedny z nejlepších na světě. Pražské vánoční trhy se už nějaký čas drží na špičce žebříčku těch nejkrásnějších. I americká zpravodajská stanice CNN je ocenila jako jedny z nejlepších na světě. | Robert Klejch, fotografové a archiv Blesku

V jednotné podobě je pak také řada stánků, nabízejících zejména vánoční zboží a samozřejmě také spoustu dobrot. „České pochutiny si návštěvníci velice pochvalují,“ řekla Blesku Hana Tietze, mluvčí společnosti, která trhy realizovala. „Nejvíc se tradičně prodává svařené víno a české klobásy,“ dodala. Pokud jde o ceny, ty si každý prodejce nastavuje podle svého uvážení, nákadů a podobně. Od loňska se výrazně nezměnily.

Sedmihodinová silvestrovská show na Staromáku

Zajít na trhy na Staroměstském náměstí můžete ještě do 6. ledna. A zájemci tu můžou prožít i první vteřiny nového roku v rámci sedmihodinové show. Nebudou chybět živá vystoupení kapel i diskžokeje Mikaela Van Dikeena. Silvestrovská párty začne v 17 hodin a potrvá až do půlnoci.

Mimo jiné zazní hity 90. let minulého století, ale i světové rockové evergreeny. „Návštěvníky čeká energetický set poskládaný z té nejlepší světové taneční produkce,“ říká DJ Mikael Van Dikeen. Už 1. ledna si sem můžete přijít poslechnout od 15 hodin také Novoroční zpěvy v podání sólistů, kteří vystupují na předních českých i zahraničních scénách. Program končí tříkrálovými oslavami v pátek 6. ledna.

Na Staroměstském náměstí letos naděloval i Blesk. Na Staroměstském náměstí letos naděloval i Blesk. | Robert Klejch, fotografové a archiv Blesku

Londýnské trhy připomínají Matějskou

Stejně jako v Praze, i v Londýně je vánočních trhů více. Reportéři Blesku se vypravili na ty, které slibují spojení zábavy a trhů, do londýnského Hyde Parku. Místní Winter Wonderland však připomíná dort pejska a kočičky. Vedle sebe tu stojí zhruba stovka atrakcí hodných Matějské pouti, divadlo a také stánky, kde se však prodává všechno bez ohledu na vánoční tématiku.

Ani tady nechybí živá vystoupení. Zklamáním je však nabídka pochutin. Můžete zde sice ochutnat bavorské klobásy a švýcarské speciality, tradiční anglické lahůdky však nikoli.

Video  Stejně jako v Praze, i v Londýně je vánočních trhů více. Reportéři Blesku se vypravili na ty, které slibují spojení zábavy a trhů, do londýnského Hyde Parku.  - Ivan D. Hladík, Robert Klejch
Video se připravuje ...

Přitom Winter Wonderland slaví kulatých deset let. Oslavuje je třeba šedesátiminutovým představením Louskáček na ledě, atrakcí Ledové království vytvořenou z více než 500 tun ledu a sněhu nebo loutkovým představením pro děti v podání televizní hvězdy Richarda Cadella.

Park se pyšní také kluzištěm pod širým nebem, cirkusovou podívanou a zimním kouzlem, které ale tvoří jednoduchá a nepříliš vyvedená výzdoba. Zmíněné stánky nabízejí vyřezávané dárky a různé vánoční dekorace, kromě toho však také módní doplňky, bižuterii a další zboží, které někdy působí až zvláštně.

Bavorských vesniček a posezení najdete ve Winter Wonderlandu mnoho, tradiční anglickou kuchyni však ne. Bavorských vesniček a posezení najdete ve Winter Wonderlandu mnoho, tradiční anglickou kuchyni však ne. | Robert Klejch, fotografové a archiv Blesku

Pokud byste mezi dobrotami hledali tradiční vánoční anglický puding, nenajdete ho. Místo něj ale podobný sortiment jako u nás, třeba pečené kaštany nebo palačinky. Všechny místní ceny začínají na třech až pěti librách za kus či porci, tedy zhruba do dvou set korun.

Pro lepší představu, v Praze nakoupíte sáček pečených kaštanů za zhruba šedesát až sedmdesát korun, v Londýně za sto dvacet korun. Staré pořekadlo „všude dobře, doma nejlépe“ platí tedy i pro vánoční trhy.

Vicnezprace ( 30. prosince 2016 13:28 )

 http://www.vicnezprace.cz/2016/12/30/na-silvestra-budeme-doma-u-televize/

LucieLily ( 30. prosince 2016 12:44 )

No jo, v Praze je blaze ;) Vážně - po celé zemi máme krásné trhy, kam se hrabe cizina!

Zobrazit celou diskusi