Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Úředníci chystají bič na pivaře v Česku: Zásadní omezení prodeje alkoholu

Autor: Adam Jaroš - 
21. října 2016
15:23

Alkohol včetně piva se bude platit jen bezhotovostně, zvýší se daň a výrobcům se zakáže reklama. Takové a další opatření si vysnili odborníci z Úřadu vlády, Světové zdravotnické organizace (WHO) a neziskovek na včerejší konferenci v Praze.

Podobné návrhy by se měly během tří až pěti let objevit ve Sněmovně. Podle Larse Møllera ze Světové zdravotnické organizace je v Česku načase začít něco dělat. Každé osmé úmrtí způsobuje konzumace alkoholu a 13 % populace ho pije denně.

Expert navíc kritizuje liknavý postoj politické reprezentace v otázce prevence. Česko je údajně ve spotřebě alkoholu na třetím místě za Litvou a Rumunskem. 

S myšlenkou označit etikety alkoholu varovným nápisem „Alkohol zabíjí“ a doplnit je odstrašujícími obrázky přitom už nedávno přišel eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. Podle údajů WHO v Česku pijí děti již od 12 let.

„Dovolím si říci, že neznám jinou evropskou zemi, která by byla natolik tolerantní k návykovým látkám, jako je Česká republika,“ kritizoval Møller. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil z Úřadu vlády nyní vyzval Sněmovnu, aby se zabývala tím, jak ochránit veřejné zdraví.

Podle posledních vědeckých zjištění přitom není největším strašákem spojeným s pitím alkoholismus, ale nemoci. Alkohol je totiž jednou z hlavních příčin nepřenosných nemocí, oslabuje imunitu, ničí mozkovou tkáň a způsobuje kardiovaskulární problémy.

A také rakovinu. „Přes 10 procent všech případů rakoviny v ČR i Evropě je přímým následkem konzumace alkoholu,“ varuje zdravotnický expert Cornelius Goos.

Toto by rádi uzákonili do 5 let:

  • Stabilní kontroly v provozovnách, restauracích a řetězcích
  • Zákonem daná minimální cena za gram alkoholu
  • Alkohol pouze přes bezhotovostní platby
  • 1 % ze spotřební daně na následky konzumace alkoholu
  • Zdravotní varování na každé lahvi alkoholu
  • Regulace dostupnosti (časové omezení, oddělené prostory)
  • Omezení marketingu a reklamy na alkohol včetně sponzorování sportu a kampaní na sociálních sítích

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

saly23 ( 22. října 2016 09:17 )

Dlouho jsem si myslel,že 89 rok je začátek svobody a demokracie.Teď ale vidím,že to byl vrchol.Od té doby přicházíme každý rok o nějakou svobodu.Každý rok příjde nějaké nové omezení,nová buzerace,jsme sledovaní v nějakém registru,kde kdo bez soudu má právo vniknout do domu,cenzurovat internet a zkrátka ovládat náš život pomalu jako komančové.Brzy příde doba,kdy budeme mít povině pod kůží čip,aby nás státní buzerace měla pod kontrolou on line.Být mladčí stěhuju se z dosahu evropských hujerú.

zvonik54 ( 22. října 2016 03:48 )

 Trochu se vložím do diskuse jako fakt abstinent z přesvědčení: Evropské UHNIJI (jak zde někdo trefně pojmenoval) nejde o to, že se v Čechách relativně moc chlastá, ale spíš o to, jak nejlépe poškodit ještě fungující státní hospodářství pomocí zákonů a servilních politiků, zvláště těch zubatých skinheadů. Produkce a spotřeba alkoholu prostě zvyšuje hospodářský produkt země, a to je celý problém. A to, že se lidé uchlastávají a trpí nemocemi z chlastu, to zase musí ukázat Evropská UHNIJE tím, že jako ,,něco pro české lidi dělá", abychom její chtění žrali. Holt zachastili jsme si klíčema, zvolili jsme si to, tak si dejte poslední pivo v tomto evropském krimu a zazpívejte si: ,,Teď už máme, co jsme chtěli" a s láskou vzpomeňme na Václava Havla na jeho pravdu, lásku a nenavist mezi národními divadly. A zanadávejte si mezi sebou do bolševiků! Ztráta jednoty lidu je totiž to, o co jde nejvíce Evropské UHNIJI, aby se nikdy v hospodách u piva neobnovila.

mrkevmrkev ( 21. října 2016 21:31 )

NWO, čipy každému do občanky, potom pod kůži, kontrola všech a všeho. Příprava na muslimskou šáriu. Nekouřit, nepít. A to s tou ***lí máte neskonalou pravdu. Zásadně levou, takže milánkové, rychle se to učte, protože jak známo, my praváci si zadeček utíráme pravou. Leváků je jaksi méně. Takže papáme pravou a levá je tzv. nečistá. Pomaloučku, polehoučku se žabka vaří, aby z vody neutekla.

kdo-si ( 21. října 2016 20:30 )

A je to tady. Kouření máme vyřešeno - zákaz reklam, sponzorování sportovních a kulturních programů, varovné obrázky na krabičkách, zákaz kouření ve všech restauracích. Nyní se bude omezovat prodej alkoholu. Loga pivovarů a výrobců alkoholu na výčepním skle, etikety na lahvích s alkoholem nahradí varovné obrázky. Zrušíme reklamu, sponzorování kulturních a sportovních programů pivovary a výrobci alkoholu, platba pouze platební kartou. Další na řadě bude co? Tučná jídla, sladkosti?

zkzkz ( 21. října 2016 20:02 )

Zobrazit celou diskusi